Jordnødder
Sæson September til december, men fås hele året. Smag Jordnødden har en sød og fed nøddesmag. Den er mild og helt uden bitterhed. Nødden har en sprød og fast konsistens. Anvendelse Som navnet afslører, vokser jordnødder under jorden i rodnettet på en særlig amerikansk ærteblomst. De små nyreformede bælge med netmønster indeholder som oftest to-tre […]
Kiwi
Sæson Importeres hele året. Smag Kiwiens grønne frugtkød er syrligt sødt med de knasende sorter kerner iblandet. Smagen er i retning af stikkelsbær. Prøv fx Trøfler med mørk chokolade og chili Anvendelse Den grønbrune dunede frugt er egentligt et stort bær og kaldes også for kinesisk stikkelsbær, fordi den kommer fra Kina og har en […]
Kejserhat
Kejserhatten har en tydelig svampesmag. Den er kødfuld og har et let nøddepræg. Konsistensen er fast og sprød. Svampen vokser vildt i Sydeuropa og Nordafrika, men flere danske svampeproducenter dyrker den også. Sæson Hele året. Anvendelse Kejserhatten svinder stort set ikke under tilberedning, og den holder derfor sin form. Den er meget velegnet til hård […]
Vildsvin
Vildsvin er forfader til vores nuværende slagtesvin, men der er stor forskel på smagen. Vildsvin er mindre fede, mørkere i kødet og har en krydret vildtsmag. Sæson Jagtsæsonen på vildsvineorner løber fra 1. september til 31. januar, mens søer og grise først må skydes fra 1. oktober og frem til 31. januar. Anvendelse Der er […]
Lakridspulver
For få år siden var lakrids kun at finde i slik og hostesaft. Siden er der sket en mindre lakridsrevolution, og i dag er lakrids et krydderi, der har sneget sig ind i køkkenet og indgår i alt lige fra fiskeforretter og rubs til is og desserter med bær og kager. Ikke mindst lakridspulveret er […]
Merian
Sæson Juli til september, men fås hele året. Smag Merian kan minde lidt om oregano i smagen, men er mildere, sødere og meget aromatisk. Anvendelse Merian er i familie med oregano, og det fornægter sig ikke. De to krydderurter minder meget om hinanden både i udseende og i smag, og de kan bruges til nogenlunde […]
Citronmelisse
Sæson Juni til september, men fås hele året. Smag Navnet har citronmelissen ikke for ingenting, for urten dufter intenst og friskt citron, når man gnider på bladene eller hakker dem fint. Citrusnoterne er også til stede i smagen, men dog langt mere dæmpet end i duften. Derudover har den noter af græs og et strejf […]
Gulerødder
Guleroden er sødlig i smagen på grund af en række sukker-arter, så den kan fint bruges i alt fra marmelader og kager til gryderetter, supper og salater. Den er eminent i gryderetter, fordi den ikke koger ud. Sæson Hele året. Historie Lige siden middelalderen har man kendt til den smagfulde rod, men den orange version, […]
Purløg
Sæson Højsæson maj til september, men fås hele året. Smag Purløg har en løgsmag, der er stærk og skarp, lige når den rammer tungen, men som hurtigt mildnes. Konsistensen er sprød. Prøv fx Røget makrel med purløgsmayo og æggeblomme Anvendelse En skive rugbrød, lidt kølige nye kartofler, mayo, salt, peber og friskklippet purløg – så […]
Salvie
Sæson Juni til august, men fås hele året. Smag Salvie er en urt med attitude. Smagen er kraftfuld, og nogle vil sige dominerende. Den har en dyb og nærmest kødfuld smag med bitre noter af kamfer, eukalyptus og citron. Prøv fx Safranrisotto Anvendelse Det er svært at lave en florlet og elegant krydring, når man […]