Sæsonen for løg strækker sig over hele året. De friske pibler op ad jorden fra maj til september, og derefter bliver de hængt op for at tørre. Skallerne og den rette opbevaring gør, at løg har en usædvanlig lang holdbarhed, så der er faktisk gode løg at få fingrene i selv om vinteren.

Prøv fx Fransk kartoffelgratin med løg og tomat

I køkkenet
Anvendelsen af løg kender stort set ingen grænser. I Sydeuropa, hvor løgene får meget mere sol end her, får de en langt større sødme, og derfor bliver de ofte spist rå i fx en god græsk salat. Danske løg er som regel noget kraftigere i smagen, og de er derfor mere egnede til fx at blive stegt, ovnbagt, grillet, friteret eller braiseret. I rå form er løgene gerne skarpe og sprøde, mens de i tilberedt form bliver søde og bløde. Til gengæld må løg aldrig blive brankede, for det gør dem bitre og uspiselige. En bøf uden løg er en ufuldendt oplevelse. Sødmen fra de blødristede løg eller de små sprøde perleløg er et klassisk og helt ideelt modspil til oksekød, men løg er også essentielle i tomatsovsen, bolognesen, tærten, wokken, på hotdoggen og i alverdens andre sammenhænge. Løg indgår i så mange sammenhænge med andre ingredienser, at vi næsten har glemt, hvor godt de smager i sig selv; et løg, der er bagt i ovnen eller grillet og nærmest karamelliseret, har en vidunderlig sødme og et forførende udseende, som sagtens kan tåle en masse opmærksomhed.

Prøv fx Sliders med lam, ramsløgsmayo, syltede rødløg og sprøde løgringe

Opbevaring
Opbevaring af løg består ganske enkelt i at finde det mest knastørre sted i hele hytten. Hvis løgene ligger tørt, kan de holde sig i helt op til seks måneder. Undgå at lægge løgene i køleskabet eller i plastikposer, for det gør dem fugtige. Hvis du har lavet en ret med rå løg, skal den helst spises med det samme, for hvis du opbevarer den i køleskabet, kommer alt til at lugte og delvist smage af de kære løg.

Udvælgelse
De bedste løg er tørre og hårde og helt uden bløde, fugtige pletter, løs skal, råd eller skimmel. Hvis løgene spirer, er det et tegn på, at de er gamle og muligvis bitre i smagen.

Sundhed
Sunde er løg også. De skulle modvirke skørbug (hvilket dog mere var relevant på Columbus’ tid!), og de indeholder c-vitaminer, kalcium, fibre og en antioxidant, der hedder quercetin, så der er ingen grund til at holde igen med de gode løg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *