Kaviar har en delikat salt smag og masser af umami. Smagen er fyldig og elegant og fortjener at spille hovedrollen i en ret. Konsistensen er let sprød og knasende.
Sæson
Fås hele året.
Anvendelse
Der er kaviar, og så er der ægte kaviar, og det er to vidt forskellige produkter. Ægte kaviar er rogn fra støren, som bl.a lever i det Kaspiske hav og Sortehavet. Oprindeligt stod Rusland for det meste af verdens kaviarproduktion, men efterhånden er produktionen infiltreret af korruption og mafia, og Iran har nu stort set overhalet Rusland indenom som producent af det ekslusive produkt. Ægte kaviar er omfattet af flere restriktioner, fx skal kaviar være enten sort, brun, sølvgrå eller lysegrå. De små, mørke æg er et nærmest sagnomspundent luksusprodukt, der koster dyre domme for bare få gram. Kaviar er som nævnt størens æg, og da efterspørgslen på det ekslusive produkt var og stadig er stor, var støren tæt på udryddelse, hvilket fik FN til at gribe over for produktionen. For folk med færre midler findes der også ganske udmærkede kaviarefterligninger fremstillet af rogn fra fx sej, stenbider og laks. Stenbiderrognen regnes også for en delikatesse, det samme gør de store, orange lakseæg, men prisen er dog en helt anden end for ægte kaviar. Skal det være rigtigt ekstravagant, spises ægte kaviar som den er fra dåsen eller anrettes på meget sart, smagende retter såsom jomfruhummer, for ægte kaviar er en diva, der kræver hovedrollen i en ret.
Opbevaring
I køleskab.
Hvor kan det købes
Ægte kaviar fås hos delikatesseforretninger og særlige kaviarforhandlere, mens kaviarlignende produkter fås hos fiskehandleren og i større velassorterede supermarkeder.