Rosiner har en sødme, der har en frugtrig syrlighed over sig samt noter af honning og blomster. Skindet er let sukret og mat og en smule sejt, inden i findes en blød, sød masse.

Sæson
Fås hele året.

Anvendelse
Rosiner er tørrede vindruer og druernes sødme er ekstremt koncentreret i de små, rynkede rosiner. Der findes grundlæggende tre sorter; almindelige brune rosiner, de gulgrønne sultanas og de store og mørke korender. Rosiner stammer fra området omkring Middelhavet, men Afghanistan er også en rosindyrkende nation. I dag har Californien dog sat sig på størstedelen af verdens rosinproduktion. Rosiner indgår i middelhavskøkkenet og i det arabiske køkken, men da rosiner er lette at transportere, har den tørrede frugt også spredt sig til Nordeuropa, hvor den dog især bruges i brød og kager. Rosiner kan udblødes i vand, så bliver de ekstremt søde og saftige, og kan bruges i salater, gryderetter, grød, desserter og kager. De rynkede rosiner kan dog også fint bruges som de er. En dansk klassiker er at putte dem i søde, smørbagte mormorboller eller i kringle. Men prøv dem også i det salte køkken i krydrede gryderetter, risretter eller i den italienske klassiker spinaci alla genovese, hvor de blandes i stegt spinat sammen med ansjoser, persille og ristede pinjekerner.

Opbevaring
Tørt.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER