Rosiner har en sødme, der har en frugtrig syrlighed over sig samt noter af honning og blomster. Skindet er let sukret og mat og en smule sejt, inden i findes en blød, sød masse.

Sæson
Fås hele året.

Anvendelse
Rosiner er tørrede vindruer og druernes sødme er ekstremt koncentreret i de små, rynkede rosiner. Der findes grundlæggende tre sorter; almindelige brune rosiner, de gulgrønne sultanas og de store og mørke korender. Rosiner stammer fra området omkring Middelhavet, men Afghanistan er også en rosindyrkende nation. I dag har Californien dog sat sig på størstedelen af verdens rosinproduktion. Rosiner indgår i middelhavskøkkenet og i det arabiske køkken, men da rosiner er lette at transportere, har den tørrede frugt også spredt sig til Nordeuropa, hvor den dog især bruges i brød og kager. Rosiner kan udblødes i vand, så bliver de ekstremt søde og saftige, og kan bruges i salater, gryderetter, grød, desserter og kager. De rynkede rosiner kan dog også fint bruges som de er. En dansk klassiker er at putte dem i søde, smørbagte mormorboller eller i kringle. Men prøv dem også i det salte køkken i krydrede gryderetter, risretter eller i den italienske klassiker spinaci alla genovese, hvor de blandes i stegt spinat sammen med ansjoser, persille og ristede pinjekerner.

Opbevaring
Tørt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *