Lige lidt tykkere, lidt federe og lidt mere uimodståelig end almindelig fløde. Næsten så tykt, at det skal trykkes ud af flasken eller kartonen. Ja, så god og fed er konsistensen på double cream, der rammer en fedtprocent på mellem 48 og 50. Det er først inden for de seneste år, at double cream for alvor er blevet udbredt i Danmark, men nu fås det i stort set alle supermarkeder. Oprindelig er det et britisk produkt, og fløden er så fed, at den er 8 procent federe end den fedeste amerikanske pendant på markedet, heavy cream.
I køkkenet
Især i Sydengland er der en stærk tradition for at anvende double cream til den lokale specialitet clotted cream, der gerne serveres til friskbagte scones. Double cream er i det hele taget fantastisk til at tilføre cremethed og fylde i såvel det salte som det søde køkken. Prøv fx at smage saucen, gryderetten eller isen til med et skvæt double cream, eller hæld det over sommerens friske bær. Generelt kan double cream bruges i alle de sammenhænge, hvor du normalt ville bruge fløde.
Prøv fx Gammeldags jordbæris
Fløde eller flødeskum?
Det eneste, du skal være lidt varsom med at bruge double cream til, er flødeskum. For pga. den høje fedtprocent bliver luftboblerne meget hurtigt slået ned under fedtet, hvilket gør skummen tyk og grynet og potentielt til smør. Hvis du kun har double cream og skal lave flødeskum, kan du tilføje en lille smule mælk inden piskning.
Flødekartofler med parmesan-låg (4 pers.)
Varm 3 ¾ dl double cream op i en gryde med 2 knuste fed hvidløg, ½ bdt timian og ½ tsk revet muskatnød i 1-2 min. Skræl 1 kg kartofler, skær dem i tynde skiver, og vend dem med salt og peber. Læg et lag kartofler i bunden af et ildfast fad. Hæld 1/3 af flødeblandingen på. Gentag processen to gange, så du i alt har 3 lag kartofler. Drys et godt lag revet parmesan over, pres det ned, så det blander sig med fløden, og stil fadet i ovnen ved 180 grader i ca. 40 min. Tag fadet ud igen, og drys med yderligere et solidt lag parmesan, og bag videre i ca. 10 min., til toppen er blevet gyldenbrun.