Sæson
Februar til marts samt september til oktober.

Smag
Kvan har en karakteristisk sødlig smag med noter af selleri og anis, men kan være ganske bitter rå. Rødderne indeholder mange sukkerstoffer og er derfor dejligt søde i smagen.

Læs også om Hyldeblomst

Anvendelse
Kvan eller Angelica er nok en af de mest nordiske urter, der findes. Den trives i det kølige skandinaviske klima på Færøerne samt i Grønland, Island, Norge, Sverige og også i Danmark. Den har været kendt siden vikingetiden og er blevet dyrket i særlige kvangårde. Kvans stængler indeholder store mængder c-vitamin og siges at kunne fremme fordøjelsen. Rå kan den være ganske bitter, derfor tilberedes den ofte med sukker og bruges meget i det søde køkken. Den tilberedes gerne sammen med rabarber, da den indeholder et stof, der neutraliserer rabarberens oxalsyre og gør det muligt at nedsætte sukkerforbruget. Kvan har lange hule stængler, skærmblomster og en rod, der hen på efteråret kan graves op, koges og spises. Både i Frankrig og England er det meget brugt at kandisere kvanstængler til brug i kager og desserter såsom trifli. Prøv selv ved at pochere kvanstængler skåret i skiver i en sukkerlage tilsat vanille. Når stænglerne er møre slukkes for blusset og kvanen nedkøles. Efterfølgende lægges stænglerne til tørre på en bageplade til de er helt tørret ind.

Opbevaring
Køligt.

Hvor kan den købes
Kvanfrø kan købes på nettet, så planten kan dyrkes i egen have. Man kan også være heldig at finde den på planteskoler eller hos velassorterede grønthandlere.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER