Sæson
Februar til marts samt september til oktober.
Smag
Kvan har en karakteristisk sødlig smag med noter af selleri og anis, men kan være ganske bitter rå. Rødderne indeholder mange sukkerstoffer og er derfor dejligt søde i smagen.
Læs også om Hyldeblomst
Anvendelse
Kvan eller Angelica er nok en af de mest nordiske urter, der findes. Den trives i det kølige skandinaviske klima på Færøerne samt i Grønland, Island, Norge, Sverige og også i Danmark. Den har været kendt siden vikingetiden og er blevet dyrket i særlige kvangårde. Kvans stængler indeholder store mængder c-vitamin og siges at kunne fremme fordøjelsen. Rå kan den være ganske bitter, derfor tilberedes den ofte med sukker og bruges meget i det søde køkken. Den tilberedes gerne sammen med rabarber, da den indeholder et stof, der neutraliserer rabarberens oxalsyre og gør det muligt at nedsætte sukkerforbruget. Kvan har lange hule stængler, skærmblomster og en rod, der hen på efteråret kan graves op, koges og spises. Både i Frankrig og England er det meget brugt at kandisere kvanstængler til brug i kager og desserter såsom trifli. Prøv selv ved at pochere kvanstængler skåret i skiver i en sukkerlage tilsat vanille. Når stænglerne er møre slukkes for blusset og kvanen nedkøles. Efterfølgende lægges stænglerne til tørre på en bageplade til de er helt tørret ind.
Opbevaring
Køligt.
Hvor kan den købes
Kvanfrø kan købes på nettet, så planten kan dyrkes i egen have. Man kan også være heldig at finde den på planteskoler eller hos velassorterede grønthandlere.