Der er mange meninger om smagen og konsistensen af østers, men faktum er, at skaldyret af mange bliver betragtet som en yderst luksuriøs spise.

Sæson
Hele året, men de er bedst om vinteren, og derfor egner den sig godt til nytårsmenuen. Det betyder bestemt ikke, at du skal holde dig tilbage, hvis du får mulighed for at nyde dem på stranden i solskin på en sommerdag – østers er picnic på højt niveau.

Smag
Smagen er mineralsk, frisk og ren, og havvandet giver også en naturlig smag af salt. Der findes flere typer af østers, og hver især har de forskellig form og struktur. Den franske østers fra Bretagne har en skal, der i form minder om blåmuslingens, mens den danske limfjordsøsters er mere flad og rund. Strukturen på limfjordsøsters er mere fast og rig på kød, sammenlignet med Bretagne-østers. Limfjordsøsters er meget anerkendt på verdensplan, og derfor eksporterer Danmark mange østers til udlandet. Prøv dig frem med forskellige arter for at finde den smag og konsistens, du foretrækker.

Prøv fx Grov tatar af Dexter-kvæg med koldpresset rapsolie og østers

Anvendelse
Oftest spises østers nyåbnede og rå, fordi den rene smag dermed træder bedst frem. Man åbner skallen med en østerskniv, løsner muslingen og hælder den i munden. De mest klassiske serveringer er med et par citrondråber eller en rødvinseddike, der er rørt med finthakkede skalotteløg. Den rå østers giver dog mulighed for et hav af forskellige serveringsmetoder. Prøv fx at tage en god balsamicoeddike, fintsnittede æbletern, sort peber og lidt havsalt. Pisk det sammen og kom en teskefuld på din friske østers. Har man lyst til at tilberede sine østers, er klassikeren at gratinere dem i ovnen med en emulgeret sauce (æggeblommer og fedtstof, som under varme og omrøring binder sig sammen til en homogen masse) på toppen. En anden mulighed er at bruge sine østers som ingrediens i en suppe, hvor du blender den sammen med fiskefond, løg, porre, persillerod, smør og hvidvin.

Drik den til
Champagne! Boblerne, syren og friskheden danner et elegant par med østers. Alternativt kan du vælge en anden tør mousserende vin, fx cremant eller cava.

OBS
Har du ingen erfaring med at åbne østers, anbefaler vi klart, at du får teknikken demonstreret under kyndig vejledning, inden du selv går til angreb, hvis du vil undgå at komme til skade.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER