Porrer er i familie med løg, og det sætter sit præg på smagen, for der er en karakteristisk skarphed, som dog er noget mildere end mange løg. Især små porrer, der er faste i kødet og hvide i farven har en stor smag. Porren er ikke uden grund uundværlig som smagsgiver i supper, men den smager også skønt i fx risotto, fintsnittet i salat, dampet, i tærter, wokretter, i dressinger og meget andet. Husk at rense porren grundigt, så al jord og sand bliver skyllet væk.

Sæson
Juli til februar. Resten af året er de importerede.

Prøv fx Forårsrisotto med porrer og basilikum

I haven
Der findes to typer porrer, en sommer og en vinter. Skal man dyrke porren selv, er det en god ide at vælge vinterporren, fordi den er hårdfør og kan tåle at stå ude hele vinteren. Have eller ej, så har vinterporren fulgt os de senere måneder i diverse gryderetter med rodfrugter og andet herlig vintermad. I denne første spæde forårsmåned kan man så småt begynde at så porrerne i potter indendøre, så de kan komme ud i haven, når de er blevet lidt mere hårdføre.

Historie
Porren er ingen ny opfindelse. Den blev spist i det gamle Egypten for 4000 år siden, men hvor den oprindeligt kommer fra, er der ingen, der kan sige med sikkerhed. Egypterne holdt så meget af de grønne tykke stilke, at faraoen gav dem til sine soldater i bundter i stedet for guld, mens grækerne har brugt porren til at bekæmpe barnløshed. I middelalderen var porren en helt almindelig spise i Nordeuropa, og det er stadig her på disse kanter, den dyrkes og spises mest.

Prøv fx Hjemmelavede hotdogs med krydret lammepølse, tomatrelish og syltede porrer

Opskrifter
Prøv et par af Camilla Plums opskrifter. Fx porrer bagt i ovnen med smørklatter, æblecider og krydderurter, eller dampede og grillede porrer med parmasan, smør og rasp. Porrer kan også fint ersatte løg i alle retter, men husk altid at rense dem grundigt før brug. Skær rødderne og lidt af den grønne top af og fjern tørre og bløde blade. Skil og skyld forsigtigt alle bladene på porren. Har du god tid, så stil dem omvendt i en spand vand til opblødning, det vil fjerne det meste jord.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER