Stjerneanis

Sæson
Fås hele året.

Smag
Stjerneanis har en sødlig smag af anis og lakrids, der let kan virke dominerende. Det stjerneformede krydderi har også bitre noter og et strejf af røg.

Prøv fx Flæskestegssandwich

Anvendelse
Det smukke stjerneformede krydderi er egentlig blomsterkapslen fra et træ i Magnolie-familien, der vokser i Kina, og det er da også kineserne, der hører til de flittigste brugere af stjerneanisen. Den aromatiske stjerne indgår da også i den kinesiske krydderiblanding Five Spice sammen med kanel, nellike, peber og fennikelfrø. Kineserne bruger stjerneanis i gryderetter og til krydring af kød. Her i vesten er vi endnu ikke så familiære med brugen af det smukke krydderi, der også let kan blive dominerende, men det er meget delikat sammen med svinekød og oksekød, hvor det nærmest fremhæver kødets smag, og stjerneanis er også den dominerende smagsgiver i franskmændenes pastis. En enkelt stjerne dumpet i en krydret gryderet giver også en frisk, dyb smag med et strejf af lakrids og prøv også at parfumere almindelige ris med stjerneanis og kardemomme ved at putte krydderierne i kogevandet. Stjerneanis egner sig også godt i det søde køkken. De små, blanke frø i stjernen kan stødes til pulver og bruges som krydderi i kager, eller de hele stjerner kan tilsættes marmelade og sirup. Ananas eller banan dryppet med anissirup er en dejlig dessert. Krydderiets sødlige smag kan piftes op med skal fra appelsin eller citron. Rødvin, hvidløg, allehånde og kanel klæder også stjerneanis.

Prøv fx Pâte de fruits de Noël med syltet ingefær

Opbevaring
Tørt og mørkt.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER