Citroner er sure! Og de er uundværlige i køkkenet, fordi de er en ideel kilde til syre, som er en af de fem smage (sødt, surt, salt, bittert og umami). I Danmark kan eddike også bruges i stedet for citroner, men citroner har en unik syrlighed og friskhed, som er skøn oven på salater, kød, fisk og meget mere.

Sæson
Hele året.

Anvendelse
Citroner bruges til at smage retter til, hvad end det er citronsaften, skallen eller saltcitroner, som er meget udbredte i det mellemøstlige køkken. Citroner er fantastiske i marinader, til fiskeretter, i dressinger og meget mere.

Prøv fx Citronrisotto med asparges og kammuslinger

Fra Nordindien til Italien
Det var de gamle romere, som tog citronen med sig fra deres ture til Nordindien, og helt tilbage til det 1. århundrede er citronen blevet portrætteret på vægmalerier fx i Pompei. I de første mange år blev citronen dog mest brugt som dekoration, for den blev anset for at være lidt utilgængelig og alt for syrlig. Men efterhånden blev den integreret i maden, og siden har den gået sin sejrsgang som den absolut mest indflydelsesrige frugt i Europa, ikke mindst i Middelhavslandene.

Opbevaring
Citroner skal opbevares ved stuetemperatur, hvor de kan holde sig lidt under en uge. Vær dog opmærksom på, at de ikke ligger sammen med fx avocado eller bananer, som er ethylenfølsomme, og som nedsætter holdbarheden.

Prøv fx Marcipankage med masser af citron

Limoncello (1 stor flaske)
Skræl skallen af 10 økologiske citroner, og pres saften ud af dem. Overhæld saft og skal med 1 liter vodka eller Brøndums Snaps. Lad det stå og trække i en uge. Kog 1½ l vand med 750 g sukker, lad det køle af, og hæld det sammen med citronessensen. Lad det trække mindst 8 dage mere, eller til det smager friskt og syrligt på samme tid, uden at være bittert. Hæld citronskallerne fra, hæld limoncelloen på flasker, læg dem i fryseren, inden den serveres efter en god middag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *