Citroner

Citroner er sure! Og de er uundværlige i køkkenet, fordi de er en ideel kilde til syre, som er en af de fem smage (sødt, surt, salt, bittert og umami). I Danmark kan eddike også bruges i stedet for citroner, men citroner har en unik syrlighed og friskhed, som er skøn oven på salater, kød, fisk og meget mere.

Sæson
Hele året.

Anvendelse
Citroner bruges til at smage retter til, hvad end det er citronsaften, skallen eller saltcitroner, som er meget udbredte i det mellemøstlige køkken. Citroner er fantastiske i marinader, til fiskeretter, i dressinger og meget mere.

Prøv fx Citronrisotto med asparges og kammuslinger

Fra Nordindien til Italien
Det var de gamle romere, som tog citronen med sig fra deres ture til Nordindien, og helt tilbage til det 1. århundrede er citronen blevet portrætteret på vægmalerier fx i Pompei. I de første mange år blev citronen dog mest brugt som dekoration, for den blev anset for at være lidt utilgængelig og alt for syrlig. Men efterhånden blev den integreret i maden, og siden har den gået sin sejrsgang som den absolut mest indflydelsesrige frugt i Europa, ikke mindst i Middelhavslandene.

Opbevaring
Citroner skal opbevares ved stuetemperatur, hvor de kan holde sig lidt under en uge. Vær dog opmærksom på, at de ikke ligger sammen med fx avocado eller bananer, som er ethylenfølsomme, og som nedsætter holdbarheden.

Prøv fx Marcipankage med masser af citron

Limoncello (1 stor flaske)
Skræl skallen af 10 økologiske citroner, og pres saften ud af dem. Overhæld saft og skal med 1 liter vodka eller Brøndums Snaps. Lad det stå og trække i en uge. Kog 1½ l vand med 750 g sukker, lad det køle af, og hæld det sammen med citronessensen. Lad det trække mindst 8 dage mere, eller til det smager friskt og syrligt på samme tid, uden at være bittert. Hæld citronskallerne fra, hæld limoncelloen på flasker, læg dem i fryseren, inden den serveres efter en god middag.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER