Tranebær

Sæson
Juni til december, importeres.

Smag
Tranebær er ekstremt bitre og syrlige, når de er rå. Den skarpe smag bliver rundere og mere afbalanceret, når de tilberedes med sukker, men syrligheden beholdes intakt.

Anvendelse
I USA og Canada er der ingen Thanksgiving uden tranebærsauce, og det højrøde bær er også populært i engelsk julemad, hvor det med sin syrlige sødme smager lækkert som tilbehør til kød som and, vildt, svin eller kalkun. Bærrene spises sjældent rå, de skal helst koges for at kunne frigive alle deres smagsnuancer. Brug dem til kompot, saft, sauce eller gelé og gerne med rigeligt sukker for at balancere syrligheden og bitterheden. Tranebær og æbler klæder hinanden vældigt godt, og så er de julede bær skønne i kager, hvor de lige gives et hurtigt sukkeropkog inden. De kan fint hamle op med julens krydderier som nellike, kanel og vanille. Prøv dem i en klistret upside-down-kage eller brug tørrede, finthakkede tranebær i julens sprøde vanillesmåkager. Tranebærsaft udgør i øvrigt også hovedingrediensen i den populære cocktail Cosmopolitan, som gik sin sejrsgang verden rundt i kølvandet på tv-serien Sex & the City, hvor Carrie, Miranda, Charlotte og Samantha ofte sippede den pink drink i sig.

Opbevaring
I køleskab. Tranebær kan også fryses.

Hvor kan de købes
Friske tranebær fås i de fleste større supermarkeder i sæsonen. Derudover fås også tørrede tranebær i de fleste butikker.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER