Kastanjer

I gamle dage var de bondekost, men i dag er de spiselige kastanjer en delikatesse.

Grækerne tog kastanjetræerne med under armen fra Lilleasien og plantede dem mange steder i Sydueuropa, hvor de stadig vokser vildt. Romerne lavede dem om til mel og blandede det i hvedemelet for at få det til at strække, og mange italienere gør det stadig i dag.

Tre slags kastanjer
Der findes groft sagt tre slags kastanjer. De vilde, som vokser mange steder i Sydeuropa med små kastanjer. De kultiverede, som er større og fx bliver brugt til den franske juleluksus marron glacé (glaserede kastanjer, som angiveligt skulle være allerbedst, hvis de er dyrket omkring Lyon). Og så findes der de kastanjer, vi bedst kender her i Danmark, nemlig hestekastanjer, som desværre er uspiselige.

I køkkenet
Kastanjer hører til i nøddefamilien, men i modsætning til deres slægtninge indeholder kastanjer ikke ret meget olie, men langt mere stivelse. Det gør, at kastanjer generelt smager allerbedst sammen med ingredienser, der kan tilføje lidt fedme. Tænk bare på ristede kastanjer med salt og smør, eller på en cremet fransk kastanjesuppe med fløde. Eller brug kastanjerne som stuffing til kalkunen eller andre fugle. Ligesom nødder udløses deres smagsmæssige potentiale gennem ristning, som gør dem ekstra søde. Kastanjesmagen har nogle jordagtige nuancer, hvilket gør dem velegnede at sætte sammen med andre efterårssmage som vildt, svampe og æbler.

Opbevaring
Stil dine kastanjer et koldt og mørkt sted, men spis dem allerhelst hurtigt, for de indeholder temmelig meget fugt, som kan få dem til at rådne.

Tip Husk at ridse hul i toppen af kastanjerne, inden du bager dem, for ellers eksploderer de i ovnen.

Opskrift på bagte kastanjer med salviesmør

Skær et kryds i toppen af 500 g friske kastanjer. Stil kastanjerne side om side med krydset opad i et ildfast fad, og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 15-20 min. Smelt 50 g smør i en gryde med 10 friske salvieblade, og lad det simre, til det begynder at brune og dufte af nødder, og salviebladene bliver sprøde. Server de bagte kastanjer med en god skefuld af smørret, og lad det stå 2-3 min., så smørret kan trænge ordentligt ind i kastanjerne. Server med masser af salt.

 

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere