Klipfisk

Klipfisk er meget anvendt i det spanske køkken, hvor den bliver brugt som krydderi eller som hovedingrediens i fx gryderetter eller friteret i lokal olivenolie. Den er også hovedingrediens i retten Bacalao, hvor klipfisken udblødes, moses med hvidløg og kartofler og bages i ovnen. Klipfisk smager salt og indeholder en del umami, som har den egenskab at fremhæve smagen af de øvrige råvarer i en ret. Norge, Island og Færøerne er verdens største producenter af de tørre, salte fisk, mens spanierne og portugiserne er de folkefærd, som sætter mest til livs.

Sæson
Hele året.

Klipfisk
Er tørret og saltet torsk, som skal opblødes i vand, inden det spises.

Hvorfor tørre fisk?
Tørret og saltet fisk er en ældgammel måde at opbevare den letfordærvelige råvare på. I mange år hev spanske fiskere torsk op af farvandene omkring New Foundland, og derfor var metoden nødvendig. Samtidig bevares næringsstofferne i fisken, og smagen forstærkes.

Forhandlere
I Danmark er det ikke alle fiskehandlere, som forhandler klipfisk, så ofte skal den bestilles. Fisken skal være kridhvid i farven, og sørg for at bestille et midterstykke, for det er næsten uden ben.

”Bacalao al ajo arriero” (4 pers.)
Udblød 800 g bacalao (klipfisk) i 24 timer, og skift vandet fire-fem gange. Grill 2 røde peberfrugter i ovnen, fjern skindet, og skær i skiver. Pocher forsigtigt fisken i vand på en pande i ca. 35 min. Køl fisken af. Fjern skindet, og flæk fisken i store stykker, fjern benene, og læg den i en skål. Varm 2 spsk olivenolie på panden, svits et stort, finthakket løg. Tilsæt 3 fed knuste hvidløg, ½ tsk chiliflager, 2 tsk sød paprika (pimentón) og steg videre i 1 min. Tilsæt 1 ½ dl hvidvin og derefter 4 grofthakkede tomater og 2 spsk tomatpuré. Kog under omrøring i 5 min. Tilsæt bacalao, varm retten igennem, og tilsæt til sidst peberfrugterne og 1 håndfuld hakket persille. Servér retten varm med brød til.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER