Lakridsroden er meget sødere end smags-slægtninge som anis og fennikel, for dens bark indeholder et stof, der er 50 gange sødere end rørsukker.
Sæson
Hele året.

Anvendelse
Roden kan fint spises, som den er. Den er også velegnet til at indgå i en krydderblanding til fx chai-te, eller også kan det koges med fløde eller mælk til en gang is eller panna cotta. Lakrids-smagen står også rigtig godt sammen svinekød, der er gnedet med en blanding af lakridsrod og citron.

Roden af en staude
Den knortede lakridsrod, som børn og barnlige sjæle elsker at gnaske i, er den tørrede rod af en staude, ”Glycyrrhiza glabra”, som både vokser vildt og dyrkes i dele af Asien, Mellemøsten og Sydeuropa. Faktisk dufter hele den hvid- og violet-blomstrende plante af lakrids, men det er i de tykke rødder, den skønne lakridssmag er mest koncentreret.

Historie
Det var de gamle grækere, der, århundreder før den kristne tidsregning, opdagede den velsmagende rod.? ”Glycyrrhiza” betyder ”sød rod” på græsk. I middelalderen plantede engelske benediktiner-munke lakrids-planter i deres klosterhave uden for byen Pontefract, og det er sandsynligvis Nordeuropas første møde med den nu så elskede smagsgiver. Munkenes brug af planten var til at starte med medicinsk, men med tiden fandt man på at bruge lakridssaft til at krydre og farve kager og ikke mindst øl med. Tænk bare på lakridsede bryg som portere og stouts. Senere kogte man lakridssaften med sukker og stivelse og forvandlede de sort-brune masser til det dejligste slik. Den dag i dag bryster Pontefract sig af at være Englands lakrids-by nummer et, og afholder hvert år The Pontefract Liquorice Festival, som du kan læse mere om på www.pontefractliquorice.co.uk.

Lakrids-ribbensteg alla Kille Enna
Kokken og krydderi-entusiasten Kille Enna er ophavskvinde til denne vilde lakrids-ribbensteg, der ifølge hende smager af lakridskonfekt! Lav en krydder-rub af 12 hele kardemommekapsler, 2 tsk skåret lakridsrod, ½ tsk sorte peberkorn og 1 spsk fintrevet pomerans- eller appelsinskal, som kværnes mediumgroft på en elektrisk kaffemølle. Bring en stegepande med et par centimeter vand i kog, læg en ribbensteg med ridset svær i vandet, og lad sværen koge et par minutter. Tag stegen op, tør den, og gnid den med krydderierne og 1-2 spsk flagesalt. Bag stegen på en rist over en bradepande ved 160 grader i ca. 1 ½ time. Husk at tilsætte vand efter 45 min., så der bliver basis for en god skysauce.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *