Sæson
September til oktober hænger de friske nødder på haslen. Men de tørrede nødder fås året rundt.
Smag
Hasselnødden har en skarp og bitter smag med en kraftig nøddearoma og masser af fedme og et strejf af sødme.
Prøv fx Hasselnøddekage med whisky- og karamelglasur
Anvendelse
Det meste af året må man tage til takke med de tørrede hasselnødder, men hen på efteråret barsler haslen med de friske, saftige nødder, som er det rene slik. Konsistensen er sprød og fed og smagen er sød og mindre bitter end hos de tørrede nødder. Haslen vokser vildt i Danmark og store dele af Europa, så der skulle være en god chance for at sætte tænderne i de friske nødder i sæsonen. Har du ikke en hassel nær dig, kan du få fornemmelsen af den friske nød ved at lægge tørrede nødder i en skål med vand og stille den i køleskabet et døgns tid. Hasselnøddens fede smag skyldes, at hasselnødden indeholder op mod 60 procent fedt, og de presses derfor også til en aromatisk olie. Friske hasselnødder er gode sammen med ost og portvin. De tørrede anvendes ofte i kager, desserter og konfekt fx bruger italienerne dem i deres torrone og franskmændene bruger den i nougat. Den brune nød kan også bruges i det salte køkken til panering, i pesto, saucer og som topping i salater. Spanierne bruger den fx i deres salsa romesco. Nøddesmagen fremhæves, hvis nødderne ristes gyldne på en varm pande eller i ovnen. Varmebehandlingen gør det også lettere at fjerne de brune hinder, læg blot de ristede nødder i et viskestykke og gnub dem godt og grundigt. De brune hinder er dog absolut spiselige.
Prøv fx Hummer med blomkålspure og brunet smør
Opbevaring
Friske nødder holder sig friske i længst tid, hvis haserne forbliver på. De kan tørres i en nylonstrømpe, der hænges et tørt og varmt sted. Tørrede nødder opbevares tørt.