Gnocchi med brunet smør, sprød skinke og rosmarin

Dumplings, spätzle, knödel. Tilberedt dej har mange navne. Gnocchi er en italiensk variant af et verdensomspændende fænomen, og det særlige ved dem er, at de er lavet på kartoffel, hvilket gør dem ekstra lette og møre. Og så er de meget nemmere at lave end andre typer i pastafamilien.

Opskrift på gnocchi med brunet smør, sprød skinke og rosmarin (4 pers.)

1 kg kartofler, store og melede
Ca. 250 g hvedemel
Salt
1 spsk olivenolie
100 g smør
1 fed hvidløg
4 skiver god lufttørret skinke
1-2 kviste rosmarin, bladene fra
Salt og friskkværnet peber

Skrub kartoflerne, sæt dem i ovnen ved 180 grader, og bag dem møre ca. 1 time. Tag dem ud, skær dem i halve.

Skrab det bagte kartoffelkød ud, og mos det, mens de stadig er varme, med en gaffel.

Tilsæt melet og lidt salt.

Ælt det hele sammen til en glat dej – der må ikke være klumper i.

Kom dejen ud på et meldrysset bord.

Rul dejen ud i tommelfinger-tykke pølser.

Skær pølserne ud i stykker, der er ca. 2 cm lange. Læg gnocchierne på et fad drysset med mel, og lad de færdige gnocchier hvile en times tid i køleskabet.

Kog gnocchierne i letsaltet vand i 3-4 min., til de kommer op til overfladen. Sigt vandet fra, og brun imens smørret i en lille kasserolle. Når smørret er gyldent, tilsættes hvidløget og skinken, som er skåret i strimler. Steg dem sprøde. Kom også rosmarinbladene i, og lad det stege med 10-20 sekunder.
Anret de kogte gnocchier på et fad, fordel det brunede smør med den sprødstegte skinke og rosmarin ud over, og drys med salt og sort peber på toppen.

Lidt mere om gnocchi
Gnocchi betyder egentlig klumper og er en italiensk udgave af det verdensomspændende fænomen dumplings, som i bund og grund er dej, der steges, koges eller bages. Den danske version er melboller, mens de længere sydpå kaldes fx knödel eller spätzle. De italienske gnocchier adskiller sig ved først og fremmest at bestå af kartoffel, hvilket gør dem ekstra lette og møre i forhold til de versioner, der mest af alt består af mel. Gnocchier er fabelagtige til at opsuge sovs (sugo) og smør, fordi de er nubrede i overfladen. I Italien serveres gnocchi som primo på linje med andre pastaretter.

Tommelfingerregler
– Brug gamle og melede kartofler, for de er mindre vandholdige end nyere, og de indeholder ekstra stivelse, som gør, at der er mindre behov for at tilsætte mel. Det betyder, at gnocchierne indeholder mindre gluten, hvilket gør dem mere møre.
– Æg eller ikke æg? Mikkel Maarbjerg tilsætter ingen æg til sin opskrift, og det er heller ikke nødvendigt, men meningerne er delte. Æggene gør, at ingredienserne lettere binder sig til hinanden, og æggeblommen giver en god fedme. Til gengæld gør æggene også gnocchierne mere elastiske at bide i.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere