I kantarel-familien findes den grålige næsten sorte trompetsvamp, der trods sin farve på ingen måde kan siges at være familiens sorte får. Svampejægere priser trompetsvampen for dens forrygende egenskaber i saucer, supper og henkogte retter, og den er også yderst velegnet til tørring. De tørrede trompetsvampe kan med fordel knuses til svampemel og bruges som smagsforstærker i bl.a. supper.

Sæson
August-oktober. Sæsonen begynder i august, men svampen er mest udbredt i oktober.

Hvor findes de?
Sort trompetsvamp kan være temmelig svær at opstøve i handlen; enkelte specialkøbmænd og velassorterede supermarkeder har fra tid til anden de velsmagende svampe på hylderne, men ellers kan de også nogle gange bestilles hjem. Til gengæld bugner de danske skove af de sorte svampe, og de er oven i købet en af de svampe, man ikke skal være bange for at plukke, fordi den har et helt unikt udseende, der adskiller den fra alle andre svampe. I tørt vejr er trompetsvampen gråsort, og i fugtigt vejr er den sort grænsende til det blåsorte. Selve svampen er tragtformet, tynd i kødet og med et hul i midten, og den har hverken lameller, hat eller stok som andre svampe. Kig efter svampene i muldskove under løvtræerne, hvor de ofte står flere sammen.

Ristet brød med stuvet trompetsvamp (4 pers.)
Rens 500 g trompetsvamp med en børste og en skarp kniv, og skær dem i skiver. Svits 1 finthakket løg og 1 finthakket hvidløg i smør, tilsæt trompetsvampene, og krydr med salt og peber. Lad retten simre, til trompetsvampen er blevet hvidlig. Rist i mellemtiden 8 små skiver ciabatta-brød på brødristeren eller på panden i lidt smør. Når stuvningen er færdig, drysses den med masser af friskhakket persille og lidt citronsaft. Stuvningen kan evt. legeres med 2 æggeblommer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *