Julens andesteg bliver formidabel på grillen, for den får ekstra smag og et uimodståeligt sprødt skind. Her får du Kokken Trine Hahnemanns bud på en grillet juleand med herlige krydderier af citrusfrugter, timian og hvidløg.

Andesteg på grill til 6 pers.

1 and på 3 kg
Salt og friskkværnet peber

Fyld:
½ usprøjtet appelsin
1 usprøjtet citron
1 løg med skræl
1 bdt timian
2 fed hvidløg

Find Trine Hahnemanns brunede kartofler her

Skold anden indvendig og udvendig med kogende vand. Gnid den indvendig med salt og friskkværnet peber. Skær appelsin, citron og løg i mindre stykker, bland dem med timian og hvidløg. Kom fyldet i anden, og luk den med kødnåle. Gnid den udvendig med salt og friskkværnet peber. Læg tændte briketter i to sider af grillen, så der er plads til en foliebakke i midten. Fyld foliebakken næsten helt op med vand, og stil den i midten. Placer anden på brystsiden på en rist, der står over foliebakken, så fedtet kan dryppe ned i den. Vend anden efter ca. 1 time, så den kan få sprødt skind på brystet. Grill anden i ca. 2 ½-3 timer (det passer med en and på 3 kg). Tjek den med et stegetermometer. Kernetemperaturen skal være 79 grader. Hvis skindet ikke er sprødt, giv da anden nogle minutter over direkte varme. Lad anden trække ca. 15 min. inden servering.

Guide
Sådan laver du andesteg i ovnen

Har du ikke en grill, eller vil du gerne tilberede anden i ovnen, kan resultatet også blive helt fantastisk. Her kommer vores guide.
 1. Lad anden få stuetemperatur, inden du går i gang, så lad den stå et par timer på køkkenbordet.
 2. Pluk dyret helt rent for fjer med en pincet.
 3. Skær de tykke klumper af flommefedt, der sidder lige indenfor på indersiden af dyret. Det er det fineste fedt og kan bruges til at stege i, når saucen skal laves.
 4. Tjek indersiden for indmadsrester (de samles og kan med fordel bruges til at koge sovs på).
 5. Kræng halsskindet tilbage på anden, og skær halsen af (gem den til saucen), men lad halsskindet blive siddende. Fæstn halsskindet på brystsiden af dyret med kødnåle.
 6. Klip de yderste vingeled af.
 7. Dup fuglen tør med køkkenrulle eller et viskestykke, og gnid den med salt.
 8. Fyld fuglen med stuffing efter eget valg, fx en blanding af æbler og svesker, krydret fars eller udblødt brød.
 9. Vej nu anden. Tommelfingerreglen lyder, at den skal have 40 min. pr. kilo (inkl. stuffing) ved 165 grader uden varmluft.
 10. Læg fuglen med brystkødet nedad på en rist, og stil den over en bradepande. Fyld bradepanden med vand, og lad fuglen stege 1/3 af tiden på denne måde og de sidste 2/3 med brystet opad.
 11. Hold øje med at bradepanden ikke koger tør, og fyld evt. op med vand undervejs.
 12. Tag bradepanden ud ca. 20 min., før anden er færdigstegt, og skru ovnen helt op på højeste temperatur (ikke grill), så skindet bliver sprødt, og server andestegen med alt det tilbehør, som dine juletraditioner foreskriver.

Her er Trine Hahnemanns brunede kartofler – perfekte til andestegen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *