Nogle af landets bedste kyllinger kommer fra den økologiske producent Sødam ved Møgeltønder, og en sådan kylling kræver kun lidt krydderurter og en god stegning for at blive en stor, gastronomisk oplevelse, fortæller kok og madskribent Katrine Klinken, som står bag opskriften.
Opskrift til 5-6 pers.
1 stor, god kylling, ca. 1 ½ kg, fx fra Sødam*
2 håndfulde friske krydderurter, fx salvie, løvstikke, bredbladet persille og mynte
Smør, smeltet, til pensling
Salt og peber
Savojkål:
1 savojkål
100 g god, fast komælksost, evt. en godt lagret rest
Tilbehør:
Kartofler eller brød
Læg kyllingen med brystet opad. Skyl krydderurterne, og fjern evt. grove stilke. Kom krydderurterne ind under skindet på kyllingens bryst. Løsn skindet fra gumpen med et par fingre. Læg kyllingen i et ovnfast fad, og pensl hele overfladen på kyllingen med smeltet smør. Krydr med salt og peber. Steg kyllingen i ovnen ved 160 grader ca. 1 time og 15 min., til den er gennemstegt: Det ses bedst i leddet mellem lår og krop – det må ikke være rødt, men skal være gennemstegt og lyst i farven. Lad kyllingen hvile ca. 20 min. Skær eller klip den ud med en fjerkræsaks i 8 stykker: 2 overlår, 2 underlår og 4 stykker bryst.
Savojkål: Skær stokken fra kålen, og skær den ud i stykker på ca. 5 x 5 cm. Kog kålen i 7-10 min. i letsaltet vand, til den er mør. Lad den dryppe godt af i en si. Læg den varme kål i et ovnfast fad, og kom stykker af ost oven på. Sæt den under en varm grill et par min. i ovnen, og server det til kyllingen med kartofler eller brød.
*Kyllinger fra landbruget Sødam midt i marsken er økologiske, og kan bl.a. købes på www.soedam.dk