Sæson
Fås hele året.

Smag
Lakrids smager sødligt med noter af anis, fennikel og salt. Den søde smag stammer fra stoffet glycyrrizin, der er 50 gange sødere end sukker. Lakrids smagsgives ofte med salmiak, salt eller violaroma.

Prøv fx Hindbærkoldskål med lakridskammerjunker

Anvendelse
Vi skandinavere er kendt for at være rigtigt oppe på lakridserne, sydpå bryder man sig derimod ikke så meget om lakridssmagen og bruger den kun som et krydderi. Lakrids stammer ellers oprindeligt fra Sydeuropa og Asien, hvor roden især er blevet brugt til medicinske formål. Lakrids udvindes ved at indkoge udtræk af lakridsroden til en sort masse. Derefter tilsættes sukker og gummi arabicum og lakridsen formes til hårde stænger, der kaldes engelsk lakrids. Lakrids bruges primært til slik, en produktion som startede i England og Tyskland omkring 1800-tallet. Lakrids har de senere år vundet indpas i dessertkøkkenet, hvor det bruges som krydderi og smagsgiver i is, kage og konfekt. Lakrids liver op i fed flødeis, flødecremer eller hvid chokolade, det smager hvinende saltsødt i samspil med sukker i fx marengs, og et syrligt modspil fra citron, hindbær eller æble er klædeligt. Lakrids er en råvare, som det er relativt let at have med at gøre, den kan fås som lakridspulver, eller man kan rive stænger af engelsk lakrids til fint støv og drysse det i dej, cremer eller direkte ovenpå maden.

Opbevaring
Tørt.

Hvor kan det købes
Engelsk lakrids kan købes på apoteket, hos helsekostforretninger, i specialbutikker og på nettet. Lakridspulver og lakridssirup fås hos specialbutikker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *