Gedeost har en kridhvid farve og en karakteristisk smag af ged, som kan være mere eller mindre udtalt alt efter, hvilken type ost, der er tale om og hvor længe den har lagret. Gedeost har typisk også en dejlig cremet konsistens.

Sæson
Fås hele året.

Prøv fx Bagte æg med parmeskinke og gedeost

Anvendelse
For nogle år tilbage var det svært at få fingre i andet end den lysebrune, søde norske myseost eller gjeitost, når man ville have gedeost. Men sådan er det bestemt ikke længere, udvalget af gedeost er efterhånden stort, alene i den osteglade nation Frankrig er der mere end 60 forskellige varianter at vælge imellem. Blandt de mere kendte franske gedeoste er crottin de Chavignol, Sainte Maure og banon. Grækernes fetaost er ofte også lavet på gedemælk, mens den cypriotiske halloumi er lavet på en blanding af gede- og fåremælk. Der findes både, faste, cremede og bløde gedeoste, samt hvidskimmeloste. Herhjemme kan vi også være med, Tebstrup Gedeosteri fremstiller fx både skæreost og bløde oste af gedemælk. Grillet gedeost er lidt af en klassiker, skær en god skive af fx en gederulle og læg den på brød og grill i ovnen til osten er blød og gylden. Osten kan også grilles på et stykke bagepapir og serveres på salat. Gedeost er cremet, men kan være let skarp i smagen, derfor har den godt af lidt syrligt sødt tilbehør såsom pære, æble, druer, figner, akaciehonning, marmelade eller kompot. Et lille drys frisk timian eller rosmarin er også godt. Lidt frisk gedeost smuldret over en salat, i en sandwich eller som gratinering på fx ovnbagt selleri er også godt.

Prøv fx Lammekrone med grillede grøntsager og gedefriskost

Opbevaring
I køleskabet, indtil ½ – 1 time inden servering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *