Sæson
Byggen høstes typisk i juli og august, men fås hele året.
Smag
Byg smager mildt og let, men har til gengæld en evne til at optage smag fra de råvarer, som den kombineres med.
Prøv fx Salat med perlebyg, lynstegt babyspinat og pocheret æg
Anvendelse
Før i tiden var byg den mest almindelige kornsort at bage brød af her i Europa, og aksene med de lange, gyldne hår bølgede over det ganske land. Det gør de stadig, men gennem tiderne udviklede kreativiteten sig, og vi har forædlet brugen af byg en kende. I dag bruges byg primært til at fremstille øl og whisky. Men i disse år vil vi ikke nøjes med at drikke vores byg, så nu finder produkter som perlebyg frem til danskernes kødgryder. Perlebyg er polerede bygkorn, der kan koges møre og spises som tilbehør à la ris og kartofler. Byggen har en særdeles god evne til at suge smag til sig fra andre råvarer, så det kan anbefales at dumpe en god suppevisk af friske krydderurter i kogevandet eller tilsætte bouillon eller krydderier. Kogetiden kan i øvrigt nedsættes, hvis man ligger bygkornene i blød natten over. De kogte bygkorn kan med fordel blandes med friskhakkede krydderurter, olie, salt og peber og serveres som tilbehør til fisk eller fjerkræ. I Italien bruger man også byg i risotto, som kaldes orzotto, det giver en grovere og meget mættende ret. Man kan også sagtens gøre som i gamle dage og bage sig et bygbrød. For at hjælpe hæveevnen lidt på vej, kan man erstatte noget af bygmelet med hvedemel eller spelt.
Opbevaring
Tørt.