Den brune sovs er uundværlig til julemiddagen, men er også et hit resten af året fx til frikadeller og flæskesteg. Her får du Trine Hahnemanns opskrift, som er baseret på andefond. Du kan med fordel lave andefonden i god tid, så du ikke først skal til at koge en fond, inden du kan koge sovsen.
Opskrift på brun sovs (6 pers.)
Andefond:
2 andelår*
7 ½ dl rødvin
1 l vand
1 gulerod, skrællet
1 løg med skal
10 timiankviste
1 spsk hele peberkorn
1 spsk groft salt
Sovs:
50 g smør
2 spsk hvedemel
8 dl andefond
3 dl piskefløde
2 tsk ribsgele
1 tsk kulør (kan udelades)
Salt og friskkværnet peber
Prøv også gerne Trine Hahnemanns opskrift på andesteg
Fond: Brun andelårene af i en stor gryde. Tilsæt rødvin, vand, gulerod, løg, timian, peberkorn og salt. Bring det i kog. Skru ned for blusset, og lad det simre 2 timer. Si fonden igennem en sigte, og kassér andelår og grøntsager. Kog derefter fonden ind, til du har ca. 1 l. Opbevar den i en beholder på køl natten over. Før fonden skal bruges, fjernes andefedtet, der nu er stivnet på overfladen.
Sovsen: Til sovsen smeltes smørret i en gryde. Tilsæt melet, og rør det til en melbolle, der slipper grydens bund. Tilsæt fonden lidt ad gangen, og rør efter hver gang, til der ikke længere er nogle klumper. Rør hele tiden, så sovsen ikke brænder på. Rør fløde, ribsgele og kulør i, og smag til med salt og friskkværnet peber. Hold sovsen varm, eller varm den op igen, når den skal serveres.
*Køb billige, frosne andelår, og kog fond på dem til sovsen. Resultatet bliver helt anderledes intenst, end hvis du laver den på en bouillonterning. Du kan med fordel tilberede fonden på forhånd, så du har den klar, når du skal til at lave sovsen.
Er du nysgerrig efter at læse mere om Trine Hahnemann og hendes mission for at udbrede dansk mad, kan du finde en god artikel her