Sæson
Fås hele året.

Smag
Tempeh har på grund af fermenteringen en mild og nøddeagtig smag, med noter af champignon og kød, med andre ord er den rig på umamismag.

Anvendelse
Tempeh stammer oprindeligt fra Indonesien og fremstilles typisk af hele sojabønner, der udblødes og fermenteres, inden de presses sammen og omvikles med bananblade eller plastik og får lov at modne, lidt ligesom ost. Der er mange ligheder mellem tofu og tempeh, men tempeh opnår mere smag som følge af fermenteringen. Som tofu er tempeh rig på protein og en vigtig erstatning for kød i vegetarkøkkenet. Fermenteringen gør det endvidere muligt for mennesker at optage den nærende aminosyre lysine, som findes naturligt i sojabønner. Tempehs faste konsistens gør, at den kan skæres i skiver eller tern og koges, friteres, dampes, steges og grilles. Den kan også fint bruges i wokretter og salater. Selv om tempeh har en fin umamismag, vinder den ved at blive kombineret med kraftige smage fra fx hvidløg, soja, forårsløg, hoisinsauce, ingefær, chili eller citrongræs. Grillet tempeh marineret i soja, hvidløg og ingefær er skønt på en nuddelsalat med fintsnittede forårsløg, chili og bønnespirer. Hæld til sidst marinaden over som dressing og drys med ristet sesam. Prøv også en mere vestlig version, hvor blomkål og tempeh ristes i olie sammen med skalotteløg, masser af hvidløg, ingefær og stærke chiliflager. Sød med rørsukker og smag til med soja og masser af friskkværnet peber.

Opbevaring
I køleskabet.

Hvor kan den købes
Asiatiske supermarkeder eller helsekostforretninger.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER