Nogle er bittesmå. Andre er kødfulde og store. Nogle lever i de kolde farvande mod nord, mens andre boltrer sig i de varme strømme ud for de asiatiske kyster. Alle har de lange følehorn og sjove hoppende bevægelser i vandet. Rejer i alle størrelser og former er nogle af havets mest populære og eftertragtede spiser over det meste af verden, især i Europa og Asien, og rejerne er da også en alsidig råvare, der lige så vel kan smides en tur på grillen, som de kan koges, friteres eller steges. I Asien trives nogle af verdens største rejer, hvoraf tigerrejen også er blevet meget udbredt i Danmark, hvor den ofte indgår som et pink og smagfuldt indslag i en thai- eller pastaret. Men der findes også masser af andre delikate former for rejer, som kan fås hos fiskemanden, i supermarkedernes frysere og i tørret form hos de asiatiske købmænd, så det er bare med at gå på opdagelse i rejernes univers og prøve kræfter med nogle af de mange måder, de små skaldyr kan tilberedes på.

Sæson
Hele året.

Gode danske fjordrejer
I Danmark har vi nogle af verdens mest delikate rejer, som er lige til at fiske op af fjordene, og som er i sæson lige nu. Det drejer sig om de små danske fjordrejer, som udmærker sig ved at have mere bid og en mere raffineret smag end deres udenlandske artsfæller, hvilket skyldes et ideelt saltniveau i de danske farvande. Hvis du bor tæt på vandet, kan du med fordel alliere dig med et net og selv stryge rejerne i vandkanten. Ellers er det bare med at udnytte, når de ligger i vinduet hos fiskehandleren. De fleste sælger både pillede og hele fjordrejer, hvor de pillede dog er forholdsvis kostbare. Hvis der er lagt op til en lang sommeraften med gang i grillen og en god flaske hvidvin på køl, er det oplagt at købe dem hele og pille dem selv; det er lidt omstændeligt, men også hyggeligt.

Kæmpereje/ King prawn
En af de største rejer kan nemt blive op til 30 cm lang. Den ligner en lille hummer, og den minder da også meget om hummer, idet den har næsten samme kødstruktur, og også kan bruges på samme måde som hummer. Rejen er en luksusspise, og den er super på grillen ligesom mange af de andre store rejer. Rejerne skal bestilles hos fiskehandleren.

Tigerreje
Tigerrejen findes i to udgaver; en ferskvandsreje og en saltvandsreje. Begge er opdrætsrejer, hovedsageligt fra Asien. Saltvandsrejen er på mange måder den bedste, for den er mere fast i kødet. Rejerne kan bruges til alverdens forskellige ting: De kan steges, dybsteges i dej, koges, bages, grilles, ryges osv. Husk, at rejerne aldrig må få for lang tilberedningstid, højst tre minutter ved høj temperatur, ellers bliver de tørre og triste. Rejerne kan fås i de fleste supermarkeder.

Skagensreje/Grønlandsreje
Denne reje er lille og rød-pink på ca. fem cm. Skagensrejerne bliver fanget og kogt på rejekutterne, som fisker disse skønne danske rejer lige uden for Skagen. Disse skal bare pilles og spises, som de er. De er gode at dyppe i aïoli, mikse i salater, eller de kan ryges på grillen. Rejerne kan næsten købes over alt i danske fiskebutikker. De sælges også som gourmetrejer, hvor de kun bliver kogt ombord på kutterne og ikke frosset, hvilket gør, at smagen bare ikke bliver bedre. Dog skal det bemærkes, at holdbarheden derved er meget kort, kun ca. tre-fire dage. Lugter de af ammoniak, så er det ud med rejerne.

Tørrede rejer
Disse rejer findes i mange forskellige størrelser. Det er små rejer, som er saltede og derefter tørret i solen. Når du køber disse rejer, skal de være så røde som muligt og have en sød duft. De skal opbevares på køl eller frost. Man bruger ofte de tørrede rejer i pulveriseret tilstand som smagsgiver i salater, dressinger, karrypasta, chilisaucer og andre retter. De bruges også dybstegte som snacks, i en wokstegt omelet eller kogt med i jasminris. Tørrede rejer bliver brugt overalt i Sydøstasien, og de kan købes hos de fleste etniske købmænd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *