Amerikanerne har drukket koldbrygget kaffe i mange år, men nu rammer trenden for alvor Skandinavien. Glem alt om traditionel iskaffe lavet på varmbrygget kaffe gerne tilsat en masse mælk. Koldbrygget kaffe er præcis det, ordet siger: Kaffe, som er brygget koldt og aldrig har været varmet op.
Det betyder, at det tager op mod et døgn, før vandet har trukket alle aromaerne ud af kaffen, så tid er en afgørende faktor, når der skal koldbrygges, men ellers er det meget let at gå til.
Meget mindre syrlighed
Og hvad gør koldbrygning ved smagen, spørger du måske? Den er overraskende fyldig, men næsten uden syrlighed, for når du koldbrygger kaffen, indeholder kaffen op til 60 % mindre syrlighed end den varme.
Det gør også, at kaffen ikke rigtig har nogen besk eftersmag, som en del varm kaffe kan have. Rigtig mange amerikanerne (især på kysterne) drikker koldbrygget kaffe. Det begyndte som en sundhedstrend, fordi kaffen netop med sin lave syrlighed ikke er nær så hård ved maven som den varme kaffe. Men rigtig mange drikker i dag koldbrygget kaffe pga. smagen.
Hvad skal du bruge?
Det er virkelig nemt at lave koldbrygget kaffe. Det vigtigste, du skal bruge, er tid. For det tager mellem 12 og 24 timer at brygge. Det kan rigtig godt betale sig at investere i en god friskristet specialkaffe til formålet, for i modsætning til varm kaffe så er det faktisk muligt at smage ALLE kaffens mange aromaer i koldbrygget kaffe.
Prøv fx Hjemmelavede Oreos med mokkacreme
TIP! Leg med at tilsætte smag
Mange amerikanere drikker deres koldbryg tilsat sirup med alverdens smage og nogle gange sjove tilsætningsstoffer. Det er nu slet ikke nødvendigt, for kaffen smager godt i sig selv, men det kan være sjovt og give en ekstra smagsdimension at tilsætte smag.
Så prøv dig gerne frem fx med at tilsætte lidt friske bær, lidt honning, en skive citron eller appelsin, lidt karamel, mørk chokolade eller andet efter smag. Det er bare med at prøve sig frem – eller lade være, hvis du er mere til den rene kaffesmag.
Sådan laver du koldbrygget kaffe
1 del vand
4 dele kaffe
Evt. 1 citron- eller appelsinskive, en håndfuld bær eller lign.
Evt. Martini, Baileys eller lign., ved servering
Køb en pose rigtig gode kaffebønner, allerhelst friskristet specialkaffe, og kværn en god håndfuld bønner. Kom 1 del kværnede bønner i et stort glas med låg eller en kande, og hæld 4 dele koldt vand over. Rør rundt, og lad det stå, gerne på køl, i minimum 12 timer (det giver en mildere kaffe) og op til 24 timer (det giver en stærkere kaffe). Det er også her, du kan tilsætte alverdens smag til kaffe, fx friske bær, citronskiver, lidt honning, chokolade eller andet, som kan være med til at give kaffe den smag, du ønsker, og så skal det trække med under brygningen.
Når kaffen har trukket færdig, hældes den gennem et kaffefilter for at fjerne kaffegrums. Server med isterninger, og skal det være festligt, så tilsæt fx et skud Martini, Baileys eller rom, så har du en dejlig kaffedrink, men ellers er koldbrygget kaffe så absolut også en erstatning for den almindelige hverdagskaffe (Vigeur Kaffebrief).