Lammekød

Dansk lam er en sæsonvare. Lammene fødes i foråret og slagtes hen på efteråret fra september til starten af november.

Smag
Lam er saftigt og rødt kød med en karakteristisk smag, som nogle forbinder med uld. Det er en smag, som nogle mennesker ikke bryder sig om og som tommelfingerregel siger man, at jo ældre dyret er, jo mere smager det af lam samt at uldsmagen primært sidder i fedtet.

Prøv fx Frikasse med lam, dild og rejer

Anvendelse
Vi forbinder ofte lammesteg med påsken, fordi det er her de første lam dukker op på marken, og da man kan få importeret lammekød året rundt er det heller ikke noget problem at få fat på på den tid af året. Men lam er imidlertid en sæsonvare der hører efteråret til, i hvert fald, når der er tale om friskt, dansk lammekød, for som nævnt ovenfor fødes lammene om foråret og slagtes om efteråret. Selvom nogle insisterer på, at lam smager grimt af uld, så kan den danske produktion af lam slet ikke modsvare efterspørgslen, så vi importerer i stort omfang fra New Zealand, Australien og Irland. Dog regnes både dansk, færøsk og islandsk lammekød for at være af en noget bedre kvalitet, men det kan være svært at opdrive. Teknisk set er der tale om et lam, frem til dyret bliver et år, herefter er der slet og ret tale om et får. Lammekød hører til de mørkere og federe kødtyper. Udskæringer som lammekølle, koteletter og cuvette er populære, men boven er også uovertruffen, hvis blot den langtidssteges. Slaget kan bruges til rullepølse og halsudskæringer egner sig godt til ragout, supper og frikasse. Lammekøds kraftige smag kan fint tåle en ret intens krydring. Citron, Rosmarin, hvidløg og mynte er meget brugt. Prøv også at rulle en udbenet lammekølle omkring et par ansjoser, det fremhæver kødsmagen og salter helt uden fiskesmag. Men lam kan også klare en mere arabisk og varmblodet krydring – og lam er da også meget brugt i mange arabiske lande. Prøv at parre lam med mandler, aprikoser, spidskommen, kardemomme eller safran. I indien fyrer de helt op for krydderiblusset og putter lam i heftige currys.

Prøv fx Lammefrikadeller med citron og mynte

Opbevaring
Køl eller frys.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER