Laksen har en smuk og sart orangelyserød farve og en god fedme. Fisken er kødfuld, fast og mør og har den karakteristiske let sødlige laksesmag.

Sæson
Laksen er bedst fra juni til august, men fås hele året. Vildlaksen er dog fredet fra 16. november til 15. januar, hvor fisken yngler.

Prøv fx Snapse-gravad laks med fennikelsalat

Anvendelse
Laksen er en meget velsmagende, let at tilberede på et væld af måder og har en smuk kulør, og det har gjort den til en af de mest populære spisefisk her til lands. Vi damper den, pocherer den, bager den, griller den, steger den og koger den. Dertil kommer helt lette tilberedninger som gravning, røgning og saltning til tartar, og så er laksen de senere år også efterspurgt til sushi. Den store efterspørgsel har ført et stort opdræt af laks med sig, og her er laksen desværre af noget svingende kvalitet. Opdrættet laks kan være meget fed og er nogle gange ligefrem farvet kunstigt rød. De vildtfangede laks betragtes derfor som de bedste fisk, men kan desværre være svære at få fingrene i. Fisken med det rosa kød kan vokse sig til en ordentlig kleppert på flere kilo, den er torpedoformet og har et sølvfarvet skær, der er mørkere på ryggen end på bugen. Køber du fersk laks, så husk at sikre dig, at den nu også er helt frisk ved at dufte til den. Den skal dufte af hav og ikke af fisk. Tjek også øjnene, der skal være klare og blanke eller tjek gælderne, der skal være rene og røde eller lyserøde. Bed fiskehandleren om at udbene den og skære den i en passende udskæring.

Prøv fx Japansk laksebaguette med wasabiradisesalat

Opbevaring
Køl eller frys.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER