Aromatiske og gyldne boller, der dufter af hjemmebag og er meget lækre på julemorgenbordet eller gode til en kop eftermiddagste efter en lang travetur i skoven. De kan smages til med meget andet end safran, fx kardemomme eller kanel, de kan også laves helt uden krydderi eller med tørrede bær som fx tranebær i dejen.
Opskrift på 16 boller
¼-½ g safran
½ dl vand, varmt
50 g gær
2 ½ dl letmælk
75 g smør
1 spsk sukker
1 æg
Ca. 500 g hvedemel
Pensling:
1 æggehvide
Læg safrantrådene i blød i det varme vand. Lad vandet afkøle, til det er lillefingervarmt, og rør gæren ud heri. Lun mælken i en kasserolle, og smelt smørret heri. Sørg for, at mælken er fingervarm, inden den hældes sammen med gærblandingen i en skål. Tilsæt sukker, æg samt hovedparten af hvedemelet – evt. sammen med ønsket fyld*. Ælt dejen glat og smidig med det resterende mel. Lad dejen hæve lunt og tildækket 1 time.
Ælt dejen igennem, del den i 16 lige store stykker, som trilles til boller. Sæt bollerne på plader beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve i ca. 20 min. Pensl dem med æggehvide, og bag dem gyldne i ovnen ved 200-225 grader i ca. 15 min.
* Bollerne kan også laves uden safran, men med fx med 100 g soltørrede tranebær, blåbær, kirsebær eller rosiner samt evt. lidt hakkede nødder, som alt sammen æltes ind i dejen.