Luk øjnene, og forestil dig at sidde på en lille fransk bistro med et koldt glas hvidvin. Ind kommer et fad med en duft af den ærkefranske ret, dampede blåmuslinger. Tag så et smut til Danmark igen, og forestil dig en dansk sommeraften med den samme ret, og det er næsten endnu bedre. Så stik ned til den lokale fiske-handler, når der skal forkæles på de lange aftener, for her har vi fat i en ret, der bare er lig med sommer. Det er nemt og lækkert, og de skal bare spises med et groft stykke brød eller som her med frites og aïoli.

Opskrift til 4 pers.

Aïoli:
4 æggeblommer
1 tsk salt
1 spsk hvidvinseddike
Olivenolie, 4-6 dl, til konsistensen er rigtig
Friskkværnet peber
2 fed hvidløg, pressede
1 lille tsk vand, iskoldtFrites:
1 kg bagekartofler
1 l olie, smagsneutral
Havsalt

Frites:
1 kg bagekartofler
1 l olie, smagsneutral

Moules:
1 kg blåmuslinger, helst fra fiskehandleren
2 skalotteløg, finthakkede
2 spsk olivenolie
6-8 fed hvidløg, knuste
½ l god engelsk cider eller hvidvin
1 stor kartoffel, i 1 cm terninger
½ knoldselleri, skrællet og i 1 cm terninger
2 dl fløde
1 bdt løvstikke, finthakket
1 bdt persille, finthakket
1 bdt estragon, finthakket
3 forårsløg, tyndskåret i ringe
1 økologisk citron, skallen og saften fra

Aïoli: Pisk æggeblommer med salt og eddike. Pisk kraftigt, og tilsæt olien ganske langsomt, så mayonnaisen ikke skiller. Når den har opnået den ønskede konsistens som en lind havregrød, tilsættes peber og hvidløg. Pisk derefter vand i, det giver aïolien en smuk, hvid farve. Smag til med salt, peber og hvidløg.
Frites: Skrub kartoflerne grundigt, skær dem i både, og damp dem i en gryde, til de er møre. Varm olien op, og friter kartoflerne, til de bliver gyldenbrune. Lad dem dryppe af på fedtsugende papir eller køkkenrulle. Giv dem et godt drys salt.
Moules: Skyl muslingerne, fjern skægget, og tjek, at de er levende ved at banke dem let i bordet. Hvis de lukker sig, er de levende, ellers skal de kasseres. Kom alle ingredienser i gryden, damp i 5 min. under låg. Ryst gryden undervejs. Server muslingerne med aïoli, frites og et køligt glas hvidvin.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *