0
Allerede i Middelalderen begyndte franskmændene at få et godt øje til de langbenede frøer, som levede i området uden for Lyon. Det er især den grønlige frø med de sorte tegninger, der lyder navnet ’rana esculenta’, franskmændene ynder at sætte til livs, og de har spist så mange af den, at frøen har opnået status som en beskyttet art i Frankrig. I dag bliver langt de fleste frølår derfor importeret fra lande som Kina og Vietnam, som opdrætter dem.

Sæson
Hele året.

Smag og anvendelse
Franskmændene deler deres passion for frøer med mange asiater, men hvor thailænderne fx tilbereder frøerne hele og svitser dem i grøn karry, foretrækker franskmændene kun at spise lårene, som de sauterer i smør sammen med persille og hvidløg. Ofte bliver smagen af frølår sammenlignet med kylling, og der er noget om snakken, men frølårene er mere delikate, og deres lettere geléagtige konsistens minder en del om kanin. Frølår har altid været en kontroversiel råvare, der kunne bringe sindene i kog, hvilket både skyldes, at mange forbinder frøer med slimede sumpområder, og at opdrætningsmetoderne har været stærkt kritiseret. En af de legendariske grundlæggere af den moderne franske gastronomi, Auguste Escoffier, så sig ligefrem nødsaget til at omdøbe frøen på menukortet for ikke at skræmme gæsterne væk. Han kaldte dem simpelthen for ‘nymfer’, fordi frøer i hans ører klingede vulgært. Escoffier var også med til at udødeliggøre frøerne med retten ’Nymphes à l’Aurore’, hvor han pocherede frølår i en fiskesauce og serverede dem i en gelé af champagne.

Hvor kan de købes?
I Danmark kan frølår købes hos asiatiske købmænd, specialsupermarkeder og hos nogle fiskehandlere.

Frølår i citron, hvidløg og persille (4 pers.)
Bland 2 dl mel med en spsk salt og lidt peber. Vend 12 frølår i melet. Kom 75 g smør på panden, og svits frølårene heri. Tilsæt en håndfuld finthakket persille, 3 fed knuste hvidløg samt saften fra en citron. Svits kort, og server med det samme med et stykke godt brød.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *