Den cremede og kridhvide fetaost er lavet på gedemælk, og det kan smages. Feta er en mild ost med et let strejf af ged over sig, og samtidig er den meget salt, fordi feta lagres i saltlage.

Sæson
Fås hele året.

Anvendelse
Feta er om noget en græsk specialitet, og i 2006 lykkedes det endeligt grækerne at få egnsbeskyttet fetaosten, så kun oste fra bestemte egne i Grækenland lavet på mindst 70 procent gedemælk nu kan kalde sig feta. Det betød at bl.a. Danmark måtte finde på nye navne til de feta-lignende oste produceret på komælk, som hidtil var blevet markedsført som feta. Feta er som nævnt en gedeost, ofte også tilsat fåremælk, men aldrig komælk. Det giver den karakteristiske hvide farve, som ikke kan opnås med komælk, der farver osten gul. Derudover er fetaosten lagret i saltlage i mindst tre måneder, hvilket giver osten den salte smag – En metode, som grækerne har brugt til ostefremstilling siden antikken. Osten skal efter produktionen fortsat opbevares i saltlage, ellers mugner den. Feta er en rigtig salatost, og den spiller da også hovedrollen i græsk salat, hvor en hel fetaskive lægges direkte på salaten sammen med grove stykker af tomat, agurk og rødløg. Oliven og et skvæt olivenolie hører sig også til. Den traditionelle gedefeta klæder også vandmelon og andre søde frugter, som får salt modspil fra fetaen. Derudover kan feta bruges i fars til fx frikadeller og farsbrød eller i tærter og indbagte sager.

Opbevaring
I køleskab.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER