Den cremede og kridhvide fetaost er lavet på gedemælk, og det kan smages. Feta er en mild ost med et let strejf af ged over sig, og samtidig er den meget salt, fordi feta lagres i saltlage.

Sæson
Fås hele året.

Anvendelse
Feta er om noget en græsk specialitet, og i 2006 lykkedes det endeligt grækerne at få egnsbeskyttet fetaosten, så kun oste fra bestemte egne i Grækenland lavet på mindst 70 procent gedemælk nu kan kalde sig feta. Det betød at bl.a. Danmark måtte finde på nye navne til de feta-lignende oste produceret på komælk, som hidtil var blevet markedsført som feta. Feta er som nævnt en gedeost, ofte også tilsat fåremælk, men aldrig komælk. Det giver den karakteristiske hvide farve, som ikke kan opnås med komælk, der farver osten gul. Derudover er fetaosten lagret i saltlage i mindst tre måneder, hvilket giver osten den salte smag – En metode, som grækerne har brugt til ostefremstilling siden antikken. Osten skal efter produktionen fortsat opbevares i saltlage, ellers mugner den. Feta er en rigtig salatost, og den spiller da også hovedrollen i græsk salat, hvor en hel fetaskive lægges direkte på salaten sammen med grove stykker af tomat, agurk og rødløg. Oliven og et skvæt olivenolie hører sig også til. Den traditionelle gedefeta klæder også vandmelon og andre søde frugter, som får salt modspil fra fetaen. Derudover kan feta bruges i fars til fx frikadeller og farsbrød eller i tærter og indbagte sager.

Opbevaring
I køleskab.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *