Champignon

Champignon er en udbredt spise over det meste af verden, og helt tilbage i oldtiden er den blevet serveret. Det var dog først i 1800-tallet, at man begyndte at dyrke champignon, for tidligere voksede den bare vildt.

Sæson
Hele året.

Hvide, brune og fra marken
I modsætning til mange andre spisesvampe kan champignon spises rå, for dens kød er dejligt fast og aromaen mild og nøddeagtig. I mange år var det kun den lille, kridhvide have-champignon, der var tilgængelig i butikkerne, men efterhånden er både brune champignon og mark-champignon også blevet udbredt. Både hvad angår smag og udseende minder de to slags champignon meget om hinanden; hatten bliver mellem tre og ti centimer, og lamellerne er frie og chokoladebrune. Have-champignon vokser ofte op ad møddinger eller andre steder med meget næring, mens mark-champignon vokser på enge og græsmarker, hvor der går heste.

Anvendelse
Champignon egner sig i salater, sammenkogte retter og saucer, og den er også fremragende som hovedingrediens, hvor den fyldes med ost og krydderurter og bages i ovnen. Svampen bliver plukket med rod, for det gør, at den holder sig frisk. Skær først roden af, lige inden svampene skal tilberedes, og læg endelig ikke champignon i blød, for så mister de smagen.

Fyldte champignon med rucolapesto og camembert (4 pers.)
Kom 4 fed hvidløg, 50 g rucola og 10 spsk olivenolie i en foodprocessor, og blend, til det er blevet en tyk, grøn olie. Tilsæt 100 g friske hvide brødkrummer eller rasp, og smag til med salt og peber. Skær 2 tomater i skiver. Tag stokken af 10 store champignon, så de bliver udhulet. Læg en skive tomat i hver champignon, og krydr med salt og peber. Fordel rucolapestoen i svampene, og læg dem på en bageplade. Læg 2 skiver camembert oven på hver champignon, og drys med et par gode håndfulde brødkrummer eller rasp. Bag champignonerne i 12-15 minutter ved 200 grader, indtil brødkrummerne er gyldne og osten smeltet. Server med en frisk salat.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER