Champignon er en udbredt spise over det meste af verden, og helt tilbage i oldtiden er den blevet serveret. Det var dog først i 1800-tallet, at man begyndte at dyrke champignon, for tidligere voksede den bare vildt.
Sæson
Hele året.
Hvide, brune og fra marken
I modsætning til mange andre spisesvampe kan champignon spises rå, for dens kød er dejligt fast og aromaen mild og nøddeagtig. I mange år var det kun den lille, kridhvide have-champignon, der var tilgængelig i butikkerne, men efterhånden er både brune champignon og mark-champignon også blevet udbredt. Både hvad angår smag og udseende minder de to slags champignon meget om hinanden; hatten bliver mellem tre og ti centimer, og lamellerne er frie og chokoladebrune. Have-champignon vokser ofte op ad møddinger eller andre steder med meget næring, mens mark-champignon vokser på enge og græsmarker, hvor der går heste.
Anvendelse
Champignon egner sig i salater, sammenkogte retter og saucer, og den er også fremragende som hovedingrediens, hvor den fyldes med ost og krydderurter og bages i ovnen. Svampen bliver plukket med rod, for det gør, at den holder sig frisk. Skær først roden af, lige inden svampene skal tilberedes, og læg endelig ikke champignon i blød, for så mister de smagen.
Fyldte champignon med rucolapesto og camembert (4 pers.)
Kom 4 fed hvidløg, 50 g rucola og 10 spsk olivenolie i en foodprocessor, og blend, til det er blevet en tyk, grøn olie. Tilsæt 100 g friske hvide brødkrummer eller rasp, og smag til med salt og peber. Skær 2 tomater i skiver. Tag stokken af 10 store champignon, så de bliver udhulet. Læg en skive tomat i hver champignon, og krydr med salt og peber. Fordel rucolapestoen i svampene, og læg dem på en bageplade. Læg 2 skiver camembert oven på hver champignon, og drys med et par gode håndfulde brødkrummer eller rasp. Bag champignonerne i 12-15 minutter ved 200 grader, indtil brødkrummerne er gyldne og osten smeltet. Server med en frisk salat.