Blæksprutte

Smag har en meget mild og neutral smag, der danner god baggrund for krydderier og andre smage. Blæksprutten kan dog have en let nøddeagtig smag. Konsistensen er sej og gummiagtig.

Sæson
Fås hele året, men der er flest i danske farvande fra maj og hen på efteråret.

Anvendelse
Selvom det lyder som en eksotisk ting at spise tiarmede blæksprutter, så er det faktisk meget nærliggende, for de findes i alle farvande i Danmark helt over til Øresund. Faktisk findes de i et bælte fra Norge i nord til Nordafrika i syd, og de er en meget yndet spise i Middelhavsområdet. Det kan dog være et lidt møjsommeligt arbejde at rense og klargøre en blæksprutte. Først skal hovedet trækkes af kroppen, hvorved de fleste indvolde fjernes. Så skal fangearmene skæres af, næbet presses ud og blæksækken fjernes. Og endeligt skal skindes flås af. Men hvis man kan lokke sin fiskehandler til at gøre alt det arbejde for en, er blæksprutten ret nem at have med at gøre. Man skal gå efter de små og unge sprutter, da de store og gamle kan være nærmest elastikagtige i konsistensen og derfor svære at tygge. Blæksprutte egner sig både til stegning, grill og kogning og af og til støder man også på den rå på sushi. En lækker middelhavsklassiker er hjemmelavede calamaris, der intet har med det dejtunge, fedtede stads man kan købe på frost i supermarkeder. Skær blækspruttens krop i ringe og panér dem i panko eller rasp med lidt salt blandet i. Fritér dem derefter i olie til de er gyldne og let sprøde. Læg dem på fedtsugende papir, dryp med citron og drys med salt, inden de serveres med en god aioli til. Blæksprutterne kan også fyldes med fars eller grøntsagtsyld og steges gyldne på en pande.

Opbevaring
Køl og frys.

Hvor kan den købes
Hos fiskehandleren.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER