Blåbær

Sæson
Juli til september.

Smag
Blåbær har en blomsteragtig sødme med noter af træ og skovbund og kun ganske lidt syre. Store blåbær kan have en tendens til en lidt fad smag, så gå efter de små.

Prøv fx Svensk blåbærcheesecake

Anvendelse
Blåbærret er i de seneste år blevet udråbt til at være lidt af en dengse sammen med mange andre bær pga. sit høje indhold af antioxidanter og andre sunde stoffer. Derfor ender det ofte sine dage i en blender hos smoothiedrikkende danskere. Men blåbær har bestemt stadig en berettigelse i det mere syndige køkken. Amerikanerne elsker dem i sprøde blueberry pies eller tunge blueberry muffins. Franskmændene foretrækker at lave marmelade på de små blå bær. Her i Norden, hvor bærret også vokser vildt i skovene, bruges blåbær typisk til syltetøj, sød suppe, saft og i kager. Mange af de blåbær, der findes i butikkerne, er importerede, amerikanske sorter. De er kæmpestore med blåt, dugget skind og hvidt kød. Nogle kalder disse bær for efterligninger, for de amerikanske blåbær er mere fade i smagen end de mindre nordiske sorter, der også er gennemfarvede. Den mest intense smag finder man dog hos de vilde bær. Blåbær har en sart, sødmefuld smag, men mangler syre. Derfor kan de med fordel få et skud syre fra enten citron eller en god balsamicoeddike, men altid i kombination med sukker eller honning, så syren ikke overdøver den fine blåbærsmag. Krydderier som vanille, kanel og tørret, stødt koriander klæder også blåbær. Endelig er blåbær og mandler også et skønt makkerpar i kager og tærter.

Prøv også Ispinde med blåbær og jordbær

Opbevaring
Køligt. Blåbær tåler at blive frosset.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER