På næsten enhver svensk cafe står der en cheesecake i montren, og kombinationen af en knasende sprød bund og en fløjlsblød, men fast creme smagt til med blåbær er da også temmelig fristende. Det er afgørende, at kagen står nogle timer på køl, for at cremen sætter sig og bliver fast.
Cheesecake til 8-10 pers.
Bund:
1 dl hasselnødder
100 g smør
1 dl havregryn
2 dl mel
1 dl sukker
Fyld:
2 blade husblas
3 æggehvider, past.
2 dl piskefløde
2 dl sukker
3 æggeblommer, past.
300 g flødeost
250 g blåbær
Drys:
Friske blåbær
Hvid chokolade, revet
Bund: Knus nødderne til pulver i en blender eller en morter. Smelt smørret i en gryde, og bland det i en skål med havregryn, nødder, mel og sukker. Beklæd bunden af en springform på 24 cm i diameter med bagepapir, og tryk dejen ud i et jævnt lag i bunden og et par centimeter op ad kanten. Bag bunden i ovnen ved 200 grader i ca. 15 min., og lad den køle af.
Fyld: Udblød husblassen i koldt vand i 5 min. Pisk æggehviderne stive i en skål. Pisk fløden til skum i en anden, og pisk sukker og æggeblommer i 5 min. i en tredje skål. Tag husblassen op af vandet, men undlad at knuge vandet ud af det, og smelt det forsigtigt i en lille gryde. Pisk derefter den smeltede husblas i sukker- og æggeblommemassen, og pisk flødeosten i. Blend halvdelen af blåbærrerne til pure, og vend pureen og de hele bær i massen. Vend nu også æggehviderne og flødeskummen i til en ensartet masse. Bred den ud over bunden, og stil det på køl i mindst 2 timer.
Server den afkølede kage med friske blåbær og revet hvid chokolade på toppen.