Birkes smager lidt i retning af sesam men med lidt mere sødme og en let metallisk eftersmag.
Sæson
Fås hele året.
Prøv fx Anne Au Chocolats opskrift på Mandelvafler med birkes og citron
Anvendelse
Birkesfrø stammer fra samme plante, som man laver opium af, nemlig opiumsvalmuen, men frøene har ingen narkotiske virkning. Der findes både lyse, brune og blåsorte birkes, sidstnævnte er de mest interessante i kulinarisk sammenhæng. Herhjemme bruger vi som oftest birkes som et aromatisk og dekorativt drys på brød, måske indpireret af jødiske bagere, som strøede birkes på brødet til sabbatten. Men i Tyskland og i Østeuropa bruges birkes i helt anderledes rundhåndede mængder. Tyskerne bager fx saftige birkeskager med flere hundrede gram birkes i hver kage, og i Østrig er birkes hovedingrediensen i mohntorte. Birkes tilfører brødet eller kagen saftighed og lidt fedme, da de indeholder meget olie. De små kuglerunde frø bidrager også til konsistensen, da de knaser lidt mellem tænderne. Man kan putte birkes i remonce i kagedej eller bage en nærmest konfektagtig kage pakket med birkes. Men birkes kan også bruges i det salte køkken, de små frø kan fx drysses over bagte rodfrugter, dampede grøntsager, fisk eller salater. Madskribenten Christa Alstrup anbefaler desuden at putte birkes i pastadejen og udrulle metervis af sortprikket pasta, som smager dejligt med brunet smør og parmesanost. For at fremhæve birkessmagen, kan man riste frøene let på en varm pande eller mase dem lidt i en morter.
Opbevaring
Tørt.