Sæson
Afhængig af vejret kan de første asparges høstes i april, og for de hvide asparges strækker sæsonen sig til sankthans, mens den for de grønne strækker sig længere ud på sommeren.

Fra staude til delikatesse
Asparges er en staude i liljefamilien. Der findes flere sorter, både hvide, grønne, lilla og vilde asparges. De grønne og hvide kan høstes fra samme plante, og forskellen ligger i, at de hvide har været dækket af små jordvolde og bliver høstet, så snart de rammer jordoverfladen, mens de grønne vokser over jorden.

Smagen af asparges
Asparges har en let sødlig smag – især tidligt på sæsonen – med et lille hint af svovl og bitterhed. De hvide asparges er mildere i smagen end de grønne. De danske asparges er i superligaen, for de har en mere koncentreret smag end de sydlandske. Desuden skal de ikke transporteres så langt, så de er de friskeste, man kan få.

Asparges i køkkenet
Der er fantastisk mange muligheder med asparges på menuen. Pga. deres store smag egner de sig rigtig godt til at spille hovedrollen i retter, hvor de fx dyppes i en urte-mayonnaise, lyngrilles svøbt i lidt parmaskinke eller overhældes med hollandaise-sauce. Asparges kan koges (to-fire min. for de grønne og ca. otte-10 min. for de hvide), dampes, grilles, ovnbages, stuves, og de grønne kan også spises rå. Den mest nænsomme tilberedning er at lade dem småsimre i olie og smør i en gryde, uden at de steger, men blot koger. Det gør, at aspargesene ikke mister deres smag. Aspargesstænglen bliver hård og træet, og derfor skal de nederste tre-fire cm skæres af. Nogle knækker asparges, hvilket også er en fin metode, men på den måde risikerer man dog, at der knækker for meget af. Det hårde yderste lag på de hvide asparges skal skrælles af, hele vejen fra bund til top.

Udvælgelse
Gode asparges er kendetegnet ved at have en glat overflade, en kraftig farve, frisk-skårne ender (tjek, at kødet ser saftigt og hvidt ud) og kompakte toppe, hvor blomsterne er lukket tæt.

Spis med det samme
Asparges smager allerbedst, lige når de er høstet, og derefter taber de hurtigt sødme, saftighed og sprødhed. Det skyldes, at aspargesen selv bruger sukkeret i planten. Optimalt bør asparges derfor spises inden for de første 24 timer, efter at den er høstet.

Slatne asparges
Hvis aspargesene ikke er helt sprøde, kan de let opkvikkes: Skær lidt af enderne, stil dem i et glas eller en vase med vand, og sæt dem på køl. På den måde kan de holde sig i et par dage.

Det lugter lidt af …
Asparges har fået ry for at få urin til at lugte, og der er noget om snakken. Asparges indeholder svovlholdige bestanddele, som udskilles med urinen, og det er ganske ufarligt.

Opbevaring
Asparges har bedst af at blive spist med det samme, men hvis de skal opbevares, er det smart at vikle dem ind i et vådt klæde og lægge dem i køleskabet. Men spis dem under alle omstændigheder helst inden for et par dage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *