Asparges

Sæson
Afhængig af vejret kan de første asparges høstes i april, og for de hvide asparges strækker sæsonen sig til sankthans, mens den for de grønne strækker sig længere ud på sommeren.

Fra staude til delikatesse
Asparges er en staude i liljefamilien. Der findes flere sorter, både hvide, grønne, lilla og vilde asparges. De grønne og hvide kan høstes fra samme plante, og forskellen ligger i, at de hvide har været dækket af små jordvolde og bliver høstet, så snart de rammer jordoverfladen, mens de grønne vokser over jorden.

Smagen af asparges
Asparges har en let sødlig smag – især tidligt på sæsonen – med et lille hint af svovl og bitterhed. De hvide asparges er mildere i smagen end de grønne. De danske asparges er i superligaen, for de har en mere koncentreret smag end de sydlandske. Desuden skal de ikke transporteres så langt, så de er de friskeste, man kan få.

Asparges i køkkenet
Der er fantastisk mange muligheder med asparges på menuen. Pga. deres store smag egner de sig rigtig godt til at spille hovedrollen i retter, hvor de fx dyppes i en urte-mayonnaise, lyngrilles svøbt i lidt parmaskinke eller overhældes med hollandaise-sauce. Asparges kan koges (to-fire min. for de grønne og ca. otte-10 min. for de hvide), dampes, grilles, ovnbages, stuves, og de grønne kan også spises rå. Den mest nænsomme tilberedning er at lade dem småsimre i olie og smør i en gryde, uden at de steger, men blot koger. Det gør, at aspargesene ikke mister deres smag. Aspargesstænglen bliver hård og træet, og derfor skal de nederste tre-fire cm skæres af. Nogle knækker asparges, hvilket også er en fin metode, men på den måde risikerer man dog, at der knækker for meget af. Det hårde yderste lag på de hvide asparges skal skrælles af, hele vejen fra bund til top.

Udvælgelse
Gode asparges er kendetegnet ved at have en glat overflade, en kraftig farve, frisk-skårne ender (tjek, at kødet ser saftigt og hvidt ud) og kompakte toppe, hvor blomsterne er lukket tæt.

Spis med det samme
Asparges smager allerbedst, lige når de er høstet, og derefter taber de hurtigt sødme, saftighed og sprødhed. Det skyldes, at aspargesen selv bruger sukkeret i planten. Optimalt bør asparges derfor spises inden for de første 24 timer, efter at den er høstet.

Slatne asparges
Hvis aspargesene ikke er helt sprøde, kan de let opkvikkes: Skær lidt af enderne, stil dem i et glas eller en vase med vand, og sæt dem på køl. På den måde kan de holde sig i et par dage.

Det lugter lidt af …
Asparges har fået ry for at få urin til at lugte, og der er noget om snakken. Asparges indeholder svovlholdige bestanddele, som udskilles med urinen, og det er ganske ufarligt.

Opbevaring
Asparges har bedst af at blive spist med det samme, men hvis de skal opbevares, er det smart at vikle dem ind i et vådt klæde og lægge dem i køleskabet. Men spis dem under alle omstændigheder helst inden for et par dage.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER