Her er en urt, der virkelig smager af noget. Løvstikke smager og dufter først og fremmest af selleri men med krydrede noter af anis, citrus og peber. Smagen er kraftig i den rå urt og overføres let til supper, fars og bouillon.

Sæson
Juli til august.

Anvendelse
Løvstikken er en potent krydderurt. Ikke alene er der fuld smæk på smagen, den vokser også villigt og blev før i tiden brugt som et potensmiddel. En enkel kvist i mandens badevand, skulle være nok. Sidstnævnte egenskab afspejles også i løvstikkens engelske navn lovage og det tyske liebestock. Til trods for løvstikkens mange gode evner er den de seneste år røget ud i kulden, måske på grund af sellerismagen. Men heldigvis er den nu ved at få sig et comeback, og løvstikken er da også meget anvendelig i køkkenet. Det er ikke for ingenting, at den lysegrønne urt med de takkede blade også kaldes for suppeurt eller maggiurt. Den krydrer nemlig suppe og kogevand som var den en bouillonterning. Både plantens stok, blade og frø kan bruges, men det mest almindelige er at bruge bladene. Som nævnt er smagen intens og kraftig, især når planten er rå, derfor skal løvstikke bruges med måde. Men dejlig er den i kartoflernes kogevand eller som smagsgiver, når der koges skaldyr. Den klæder også supper og gryderetter og kan tillige bruges i salatskålen eller i kryddersalt. Den krydrede anissmag er også virkelig klædelig til fisk.

Opbevaring
Køligt.

Hvor kan den købes
Løvstikke er ikke længere så populær som den har været, så den kan være svær at få. Men prøv hos gårdbutikker, planteskoler eller velassorterede købmænd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *