Løvstikke

Her er en urt, der virkelig smager af noget. Løvstikke smager og dufter først og fremmest af selleri men med krydrede noter af anis, citrus og peber. Smagen er kraftig i den rå urt og overføres let til supper, fars og bouillon.

Sæson
Juli til august.

Anvendelse
Løvstikken er en potent krydderurt. Ikke alene er der fuld smæk på smagen, den vokser også villigt og blev før i tiden brugt som et potensmiddel. En enkel kvist i mandens badevand, skulle være nok. Sidstnævnte egenskab afspejles også i løvstikkens engelske navn lovage og det tyske liebestock. Til trods for løvstikkens mange gode evner er den de seneste år røget ud i kulden, måske på grund af sellerismagen. Men heldigvis er den nu ved at få sig et comeback, og løvstikken er da også meget anvendelig i køkkenet. Det er ikke for ingenting, at den lysegrønne urt med de takkede blade også kaldes for suppeurt eller maggiurt. Den krydrer nemlig suppe og kogevand som var den en bouillonterning. Både plantens stok, blade og frø kan bruges, men det mest almindelige er at bruge bladene. Som nævnt er smagen intens og kraftig, især når planten er rå, derfor skal løvstikke bruges med måde. Men dejlig er den i kartoflernes kogevand eller som smagsgiver, når der koges skaldyr. Den klæder også supper og gryderetter og kan tillige bruges i salatskålen eller i kryddersalt. Den krydrede anissmag er også virkelig klædelig til fisk.

Opbevaring
Køligt.

Hvor kan den købes
Løvstikke er ikke længere så populær som den har været, så den kan være svær at få. Men prøv hos gårdbutikker, planteskoler eller velassorterede købmænd.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER