Tunen rammer de nordeuropæiske have omkring september måned, men længere sydpå starter tunsæsonen allerede i juni og løber til november. Tun importeres dog året rundt.

Smag
Tunen har en særdeles kødfuld smag og en konsistens, der spænder fra silkeblød i rå tilstand til nærmest bøfagtig i en tunsteak.

Anvendelse
Tunen er en meget smuk fisk, helt sølvglinsende, glat og aerodynamisk. Den lever i store stimer især i tropiske farvande, men findes også i Syderopa og gæster også Nordeuropa omkring september måned. Tunen er ekstremt eftertragtet for sit fine kød, der er populært i det japanske køkken til bl.a. sushi og sashimi. Tunen er da også lidt af en delikatesse med en konsistens, der er blød og sart i sin rå form, men nærmest kan minde om en god steak, når tunen tilberedes. Tun skal have høj varme, men kun i få minutter. Omkring ét minut på hver side er typisk nok, når der er tale om en tunbøf, som passer godt til kraftige, asiatiske smage som soja, ingefær og forårsløg. Tun forhandles også i lage af olie eller vand som konserves. Fremstilling af disse tunprodukter på dåse er imidlertid så stor en industri, at det har ført til, at tunbestanden flere steder er truet. Tunfiskeri er samtidigt kontroversielt, fordi der anvendes så store net, at delfiner, små hvaler, skildpadder og rokker ryger med som bifangst. Vil man undgå at støtte disse fangstmetoder, kan man gå efter tun, der er fanget med line eller MSC-mærkede dåser.

Prøv fx Salade Niçoise med helstegt tun

Opbevaring
Køl eller frys.

Hvor kan den købes
Hos fiskehandleren og i større supermarkeder.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER