Sund mad kan forhindre høretab

sund mad og høretab

Hvordan kan sund mad være med til at forhindre høretab, hørenedsættelse og andre sygdomme? Denne artikel gennemgår kroppens molekyler, og hvordan det kan undgås at kroppen danner ødelæggende molekyler. 

Sund mad bliver ofte forbundet med kedelig mad, der absolut skal indtages fordi vi så kan få noget nærende mad der er godt for os. Men hvad betyder den næring egentlig for vores sundhed i det lange løb? Hvad ligger der i den næring, som vi har hørt så meget om? 

Det er meget simpelt; når vi indtager en sund, varieret og nærende kost i dagligdagen, har vi en lavere chance for at opleve celleforandringer i kroppen, hvilket blandt andet kan mindske muligheden for høretab. Denne artikel gennemgår næringen i mad som betegnes som sund, og hvorfor denne næring er vigtig for vores krop.

Ødelæggende molekyler i kroppen

Molekyler er grundelementer i kroppens celler, og er altså en yderst vigtig bestanddel i menneskets opbygning. Vi har mange forskellige slags molekyler, eksempelvis vand og ilt, men vi består altså også af molekyler som er knap så gode for kroppen. 

Her er der blandt andet tale om molekylerne der kaldes frie radikaler. Disse molekyler dannes i kroppen, når vi indtager cigaretrøg, alkohol eller fed kost. Desuden opstår de ved solbadning, idet solens stråler rammer kroppen, og hvis man oplever at være stresset. 

Der er med andre ord mange muligheder for, at kroppen danner frie radikaler, og når den gør det, vil disse molekyler konstant forsøge at indgå i reaktioner med andre stoffer i kroppen, og vil forsøge at ødelægge det stof, det kobler sig på. Det kan antioxidanter sætte en stopper for, og antioxidanter findes i rigtig mange af de madvarer, som betegnes som værende sund mad.

Hvilke madvarer findes antioxidanter i?

En god tommelfingerregel er, at antioxidanter findes i mad, der er grønt. Det omfatter broccoli, kål, ærter, spinat og mange andre madvarer. Desuden finder man også antioxidanter i planteolie og fuldkornsprodukter, så man kan roligt smide et ekstra skud rapsolie i madlavningen. 

Generelt set skal man lede efter fødevarer, der indeholder vitamin C og E, hvis man ønsker at indtage antioxidanter. Med sund mad sørger antioxidanterne for at forhindre forandringer i trommehinden, eller anden sygdom, der kan forårsage høretab eller hørenedsættelse (Læs mere på https://folkogfag.dk/sundhed/). 

Har du mistanke om begyndende høretab, kan det være en god ide at få foretaget en høreprøve. Hos BETTERSOUND kan du foretaget en gratis høreprøve i hjemmet udført af en professionel audiologist. Er du interesseret, så læs meget mere om den mobile høreklinik på Bettersound.dk, som forhandler høreapparater i Aalborg og resten af Nordjylland.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER