Sæson
Hele året.
Smag
Spidskommen dufter lidt hengemt, før de rammer en varm pande og udvikler en frisk og sødligt krydret, nøddeagtig smag med noter at citrus, hø og koriander.
Prøv fx Garam masala pulled pork med krydret slaw og fladbrød
Anvendelse
Spidskommen ligner almindelig kommen og fennikelfrø og stammer ligeledes fra en skærmplante, men smagen er helt sin egen. Den er varm, imødekommende og frisk, og så smager den umiskendeligt af Mexico, hvor man rundhåndet krydrer kødretter, bønner og salsa med de små, aflange frø. Det er dog ikke kun mexicanerne, der har kastet deres kærlighed på spidskommen, også araberne er vilde med krydderiet og bruger det flittigt i kødretter med fx ged og lam samt i krydderiblandinger som garam masala og karry samt i harissa. Krydderiet spiller også en betydelig rolle i det amerikanske cajunkøkken. Det er i udpræget grad et krydderi, der kan skabe en eksotisk aroma i køkkenet. Selvom det er et rimeligt gennemtrængende krydderi, spiller spidskommen fint sammen med andre krydderier som koriander, peber, citrongræs og hvidløg. Rødbeder får også et løft, der klæder deres jordsmag, når de parres med spidskommen, ligesom krydderiet gør blomkål særdeles interessant. Spidskommen fremhæver også agurkens sødme, prøv det selv i en raita med agurk, yoghurt, hvidløg og spidskommen. Den krydderikyndige kok Kille Enna anbefaler endvidere at prøve kræfter med spidskommen i en sødere sammenhæng i en drik med 4 dl rismælk, 1 ½ tsk tørrede rosenblade, et par stænk rosenvand, ½ spsk flydende honning og ¼ tsk friskkværnede spidskommenfrø. Blend det hele med isterninger til en cremet drik. I den søde afdeling klæder spidskommen også tørrede abrikoser og honning.
Opbevaring
Mørkt og tørt i lufttæt beholder.