Spidskommen

Sæson
Hele året.

Smag
Spidskommen dufter lidt hengemt, før de rammer en varm pande og udvikler en frisk og sødligt krydret, nøddeagtig smag med noter at citrus, hø og koriander.

Prøv fx Garam masala pulled pork med krydret slaw og fladbrød

Anvendelse
Spidskommen ligner almindelig kommen og fennikelfrø og stammer ligeledes fra en skærmplante, men smagen er helt sin egen. Den er varm, imødekommende og frisk, og så smager den umiskendeligt af Mexico, hvor man rundhåndet krydrer kødretter, bønner og salsa med de små, aflange frø. Det er dog ikke kun mexicanerne, der har kastet deres kærlighed på spidskommen, også araberne er vilde med krydderiet og bruger det flittigt i kødretter med fx ged og lam samt i krydderiblandinger som garam masala og karry samt i harissa. Krydderiet spiller også en betydelig rolle i det amerikanske cajunkøkken. Det er i udpræget grad et krydderi, der kan skabe en eksotisk aroma i køkkenet. Selvom det er et rimeligt gennemtrængende krydderi, spiller spidskommen fint sammen med andre krydderier som koriander, peber, citrongræs og hvidløg. Rødbeder får også et løft, der klæder deres jordsmag, når de parres med spidskommen, ligesom krydderiet gør blomkål særdeles interessant. Spidskommen fremhæver også agurkens sødme, prøv det selv i en raita med agurk, yoghurt, hvidløg og spidskommen. Den krydderikyndige kok Kille Enna anbefaler endvidere at prøve kræfter med spidskommen i en sødere sammenhæng i en drik med 4 dl rismælk, 1 ½ tsk tørrede rosenblade, et par stænk rosenvand, ½ spsk flydende honning og ¼ tsk friskkværnede spidskommenfrø. Blend det hele med isterninger til en cremet drik. I den søde afdeling klæder spidskommen også tørrede abrikoser og honning.

Opbevaring
Mørkt og tørt i lufttæt beholder.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER