Pærer kan bruges i en lang række retter, og de egner sig både til at blive syltet, bagt, kogt, friteret, stegt eller tørret. De er fremragende i mousse, tærter, is og kompot, og samtidig er de gode sammen med kylling, svinekød eller and. Tørrede pærer bliver mest af alt brugt i kompot og som tilbehør til velkrydrede retter. Frugterne bliver også brugt til cider og som smagsgiver i likør som fx den franske Poire William eller til pæresnaps, der kan laves ved at sætte en flaske på pæretræet, stikke en gren med en umoden pære ned i flasken, hælde brændevin over og så ellers vente, til pæren er blevet moden. Lad pæren ligge i flasken – det ser smukt ud.

Sæson
De første pærer modner i midten af juli, fx den røde Samsø-pære, men sæsonen begynder først for alvor i september og strækker sig til januar.

Udseende
Det er ikke for ingenting, at pærer har lagt navn til en bestemt kropsform, hvis kendetegn er en smal og tynd overkrop og en bred og fyldig underkrop. Enkelte asiatiske pæreformer har mere form som æbler. Farvemæssigt kan pærer spænde fra det helt lyse, næsten lyserøde, til mørkerøde, mørkegrønne og gule.

Prøv fx Ost med syltede pærer

Kombinationer
Den fine pæresmag, tilberedte pærer har, står godt til fx rødvin, vanille, ingefær og mandler. Pærer harmonerer også fortrinligt med chokolade. Frisk pære er skøn til ost, fx pecorino eller camembert.

Holdbarhed
At finde de bedste pærer handler om timing, for modsat æbler skal de fleste pærer spises med det samme; de kan ikke ligge tre uger i en skål og holde sig sprøde og friske. Alt efter hvad du skal bruge dem til, er det derfor en god ide enten at vælge nogle, som stadig er meget hårde, til brug i madpakken eller til at pynte i frugtskålen, eller nogle, som er gule og bløde i skrællen, lige klar til brug i fx pæresmør, marmelade eller kager.

Prøv fx Slow cooked kølle med pærer, hvidløg og timian

Opbevaring
Pærer kan plukkes, inden de er helt modne, hvilket er en stor fordel, eftersom de er modne så kort tid, at det ville være svært at transportere dem. Hvis du gerne vil lade dine pærer modne i et langsomt tempo, skal de opbevares køligt. Hvis du på den anden side er utålmodig og har fået nogle meget hårde pærer med hjem, kan de med fordel lægges i en papirspose med en anden moden frugt (gerne bananer), hvilket vil speede processen op. Når pærerne er blevet skåret ud, er det en god ide at dryppe dem med citronsaft, for det afholder dem fra at oxidere og blive brune.

I historiebøgerne
Ligesom kusinen, æblet, stammer pærer fra Kaukasus. En gang voksede pæretræerne vildt, og pærerne havde helt tilbage et bedre ry end æbler, fx fandtes der kun én slags æbler under det kinesiske Sung-dynasti (omkring år 1279). De gamle grækere kendte godt til frugten, og det samme gjorde romerne, som elskede den højt og spiste den rå, tilberedt og tørret. De lavede også brændevin med pærer. I dag er antallet af pæresorter eksploderet (omkring 1000 slags), og de vokser over det meste af verden, især ved kyster og i mildt-tempererede klimaer.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER