Til et ostebord skal der vælges mellem tre-seks slags oste, men ost er også oplagt til at slutte en dejlig middag af med. Den fyldige Røde Kristian fra Kristiansminde Gårdmejeri, der ligger i Vestjylland nær Tistrup tæt på Varde Å, et delikat valg, mener kok og madskribent Katrine Klinken, der står bag opskriften.
Opskrift til 4 pers.
600 g Røde Kristian*
Syltede pærer:
6 pærer
1 l sukker
1 l vand
2-3 skiver citron, økologisk
Evt. 1 kanelstang
Ved servering:
Evt. vindruer
Brød og/eller kiks
Syltede pærer: Skræl pærerne, og fjern kernehuset fra neden af pæren med et melonjern eller spidsen af en skrællekniv. Kom pærerne i en kogende lage af sukker, vand, citron og evt. kanel. Læg bagepapir hen over pærerne, hvis de stiger til vejrs. Skru helt ned for blusset, og lad pærerne blive møre i sukkerlagen. Stik i dem med en kniv. Kogetiden varierer, alt efter hvor modne pærerne er. Lad pærerne trække i lagen, til de er kølige. Sukkerlagen kan genbruges eller bruges til at væde kagebunde o.l. med.
Ved servering: Server den stuetempererede ost med syltede pærer, evt. vindruer samt brød og også gerne nogle kiks.
*Røde Kristian er en biodynamisk komælksost af typen rødkitost fra Naturmælk, der er lavet med en særlig slags skimmel. Kan købes hos ostehandlere eller fx på www.net-ost.dk.
Beregn ca. 150 g ost pr. portion. Tag osten ud af køleskabet et par timer før servering – så smager den af mere.