Sæson
Fås hele året.
Smag
Den grøngyldne olivenolie har en let bitter olieret smag med noter af oliven, artiskok og græs. Olivenolie er meget aromatisk og smagsnuancerne varierer meget alt after olivensort og dyrkningsprocesser.
Prøv fx Bananbrød med olivenolie og citronglasur
Anvendelse
Olivenolie har været det foretrukne fedtstof i Middelhavsregionen i tusindvis af år, og det har vist sig at være et sundt valg, for olivenolie har en sund fedtsammensætning og er bl.a. rig på monoumættede fedtsyrer og indeholder ikke kolesterol. Den vigtigste årsag til olivenoliens popularitet er dog uden tvivl smagen, som er karakteristisk og aromatisk uden dog at være overdøvende samt oliens mange anvendelsesmuligheder i køkkenet. Den gyldne olie egner sig nemlig til både stegning, bagning, marinering og som dressing. Olivenolie fremstilles ved at presse olien ud af fortrinsvis modne oliven, der ofte presses af flere omgange. Der går op mod fem til seks kilo oliven til at fremstille en liter olie. Den bedste og fineste olie fremstilles af helt friske oliven og af første presning og kaldes for ekstra jomfru-olivenolie. Her er olien meget aromatisk og smagen er frisk og kraftig. Derudover kan det betale sig at gå efter olier med en så lav oliesyreprocent som muligt, da det fortæller noget om olivenes friskhed på presningstidspunktet. Endvidere kan man med fordel gå efter koldpressede olier, da oliernes fedssammensætning og smag ved denne metode ikke påvirkes af varme. Helt billige olivenolier skal man vogte sig for, da de kan blandet af forskellige olierester og farvet kunstigt grønne. Endeligt er det altid en god idé at smage på olien, inden man køber, hvis det er muligt. Grækenland og Italien er begge store og velrennommerede producenter af olivenolie, men de senere år har Spanien også markeret sig i feltet bl.a. ved at producere ganske velsmagende olier til en god pris. Det kan anbefales at købe en gedigen olie, der ikke koster spidsen af en jetjæger og bruge den i marinader og til at stege i og så investere i en virkelig god olie, som man kan dryppe over salater og dyppe sit brød i. Der er ingen grund til at stege i de allerbedste olier, ligesom det er ærgerligt at hælde en halvgod olie over salaten.
Prøv fx Porchetta med basilikum, hvidløg og citronskal
Opbevaring
Olivenolie opbevares bedst i mørke flasker på et mørkt og køligt sted. De må ikke stå i direkte sollys, og køleskabet er heller ikke en god idé, da smager af mere ved stuetemperatur.