Tonkabønner indeholder kumarin og dufter og smager derfor aromatisk og sødligt af vanille, tobak og frisk hø.
Sæson
Fås hele året.
Prøv fx Louisa Lorangs French Toast med syltede blommer og tonkabønne
Anvendelse
De aflange, mørke og rynkede tonkabønner vokser i Sydamerika i bl.a. Venezuela, Columbia og Brasilien og var især i høj kurs frem til tiden efter Anden Verdenskrig, hvor de blev brugt som erstatning for den dyre vanille. Tonkabønnen tørres, modnes i rom og tørres igen, men den karakteristiske aroma stammer fra stoffet kumarin, som vi også kender herhjemme fra skovmærke. Kumarin kan forhindre blodet i at størkne og derfor blev brug af tonkabønner i fødevarer forbudt i USA. Det er dog stadig muligt at få tonkabønner herhjemme og brugt i begrænsede mængder, er der ingen fare på færde. Tonkabønner kan rives fint og bruges i desserter som panna cotta, is, crème brûlée og creme. Brug den i forholdsvis enkle retter, hvor dens fine smag ikke overdøves af andre smagskomponenter, men får lov at komme til sin ret.
Prøv fx Gastromands Rødgrød med fløde med revet tonkabønne
Opbevaring
Tørt og mørkt.
Hvor kan de købes
Tonkabønner kan købes hos specialbutikker eller på nettet.