Tonkabønne

Tonkabønner indeholder kumarin og dufter og smager derfor aromatisk og sødligt af vanille, tobak og frisk hø.

Sæson
Fås hele året.

Prøv fx Louisa Lorangs French Toast med syltede blommer og tonkabønne

Anvendelse
De aflange, mørke og rynkede tonkabønner vokser i Sydamerika i bl.a. Venezuela, Columbia og Brasilien og var især i høj kurs frem til tiden efter Anden Verdenskrig, hvor de blev brugt som erstatning for den dyre vanille. Tonkabønnen tørres, modnes i rom og tørres igen, men den karakteristiske aroma stammer fra stoffet kumarin, som vi også kender herhjemme fra skovmærke. Kumarin kan forhindre blodet i at størkne og derfor blev brug af tonkabønner i fødevarer forbudt i USA. Det er dog stadig muligt at få tonkabønner herhjemme og brugt i begrænsede mængder, er der ingen fare på færde. Tonkabønner kan rives fint og bruges i desserter som panna cotta, is, crème brûlée og creme. Brug den i forholdsvis enkle retter, hvor dens fine smag ikke overdøves af andre smagskomponenter, men får lov at komme til sin ret.

Prøv fx Gastromands Rødgrød med fløde med revet tonkabønne

Opbevaring
Tørt og mørkt.

Hvor kan de købes
Tonkabønner kan købes hos specialbutikker eller på nettet.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER