Muskatnød

Sæson
Fås hele året.

Smag
Muskatnødden er et sødmefyldt krydderi med en mild og rund smag. Der er varme noter af kanel og nødder i smagen.

Prøv fx Edamame-falafel med ras el hanout, marokkanske brød og citronyoghurt

Anvendelse
Muskatnødden er en rigtig hyggespreder af et krydderi – det er varmt, blidt og letkrydret og egner sig fortrinligt i varme, fede retter såsom den engelske rice pudding eller den bløde bechamel sauce, som blander sig med kødsaucen i lasagne. Muskatnødden er den lille kerne indeni den abrikoslignende muskatblomme. Den dyrkes bl.a. på Molukkerne, Sri Lanka og Ny Guinea og både den orangefarvede muskatblomme, nøddens brune kappe og selve muskatnødden kan spises. Muskatblommen er mere sød i smagen. Muskatnødden indeholder store mængder æterisk olie, derfor skal den helst købes hel og rives direkte i maden. Tørret, pulveriseret muskatnød er en kedelig fornøjelse. Den lille aromatiske nød indeholder desuden også stoffet myristicin, der kan give en rus og hallucinationer, hvis det indtages i store mængder, og her taler vi adskillige spiseskefulde pulveriseret nød. Stoffet er dog også ekstremt giftigt, derfor skal muskatnød kun bruges i beherskede mængder. Muskatnødden passer fint ind i både det søde og det salte køkken. Den er særdeles elegant i selskab med æble, klæder retter med mælk, fløde og æg, men er også fin sammen med kål, spinat, lam, vanille og kan også tæmme syren i eksempelvis tomater. For amerikanerne er muskatnødden uundværlig, når de skal tilberede egg nog eller æggepunch til vinterens højtider såsom Thanksgiving, jul og nytår.

Egg nog-opskrift
Bland 7,5 dl. mælk, 2,5 dl. fløde med 1 ¾ dl. sukker og 2,5 dl. rom, whisky eller brandy. Pisk seks pasteuriserede æg til en luftig æggesnaps og hæld i mælkeblandingen. Bland forsigtigt, så den skummende fornemmelse bibeholdes. Hæld i glas og riv frisk muskatnød over hvert glas.

Opbevaring
Tørt og mørkt.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER