Sæson
Fås hele året.
Smag
Muskatnødden er et sødmefyldt krydderi med en mild og rund smag. Der er varme noter af kanel og nødder i smagen.
Prøv fx Edamame-falafel med ras el hanout, marokkanske brød og citronyoghurt
Anvendelse
Muskatnødden er en rigtig hyggespreder af et krydderi – det er varmt, blidt og letkrydret og egner sig fortrinligt i varme, fede retter såsom den engelske rice pudding eller den bløde bechamel sauce, som blander sig med kødsaucen i lasagne. Muskatnødden er den lille kerne indeni den abrikoslignende muskatblomme. Den dyrkes bl.a. på Molukkerne, Sri Lanka og Ny Guinea og både den orangefarvede muskatblomme, nøddens brune kappe og selve muskatnødden kan spises. Muskatblommen er mere sød i smagen. Muskatnødden indeholder store mængder æterisk olie, derfor skal den helst købes hel og rives direkte i maden. Tørret, pulveriseret muskatnød er en kedelig fornøjelse. Den lille aromatiske nød indeholder desuden også stoffet myristicin, der kan give en rus og hallucinationer, hvis det indtages i store mængder, og her taler vi adskillige spiseskefulde pulveriseret nød. Stoffet er dog også ekstremt giftigt, derfor skal muskatnød kun bruges i beherskede mængder. Muskatnødden passer fint ind i både det søde og det salte køkken. Den er særdeles elegant i selskab med æble, klæder retter med mælk, fløde og æg, men er også fin sammen med kål, spinat, lam, vanille og kan også tæmme syren i eksempelvis tomater. For amerikanerne er muskatnødden uundværlig, når de skal tilberede egg nog eller æggepunch til vinterens højtider såsom Thanksgiving, jul og nytår.
Egg nog-opskrift
Bland 7,5 dl. mælk, 2,5 dl. fløde med 1 ¾ dl. sukker og 2,5 dl. rom, whisky eller brandy. Pisk seks pasteuriserede æg til en luftig æggesnaps og hæld i mælkeblandingen. Bland forsigtigt, så den skummende fornemmelse bibeholdes. Hæld i glas og riv frisk muskatnød over hvert glas.
Opbevaring
Tørt og mørkt.