Falafler kan sagtens laves på andet end kikærter, og med edamame-bønnerne får de en smuk, grøn farve. Server dem med hjemmelavede fladbrød og en syrlig yoghurtdressing.
Opskrift til 4 pers.
Marokkanske brød:
25 g gær
2 ½ dl vand, lunkent
2 tsk salt
½ tsk sukker
1 tsk olivenolie
4 dl mel
4 dl durum-mel
Edamame-falafel med ras el hanout:
½ kg edamame-bønner, optøede og bælgede
1 rødløg, finthakket
2 fed hvidløg, knuste
1 spsk ras el hanout*
1 rød chili, finthakket
Salt og peber
1 æg
Fritering:
2 æg, sammenpiskede
2 dl sesamfrø, ristede
1 l smagsneutral olie, til fritering
Citronyoghurt:
4 dl græsk yoghurt
2 citroner, økologiske, revet skal af
Frisk mynte, hakket
Salt og peber
Grøn salat, ved servering
Marokkanske fladbrød: Opløs gæren i det lunkne vand, og rør derefter salt, sukker og olivenolie i. Tilsæt mel og durummel lidt ad gangen. Tag dejen ud på et meldrysset bord, og ælt til en blød og glat dej. Del dejen i 9 lige store stykker, og form dem til flade cirkler. Lad dem hæve til dobbelt størrelse, det tager ca. 1 time. Bag brødene på en nonstick-pande i 5-10 min. på hver side, til de er gyldenbrune, og server dem lune.
Edamame-falafel med ras el hanout: Dup edamame-bønnerne tørre med et viskestykke. Blend dem i en foodprocessor til en grov puré, og kom den i en skål. Rør de resterende ingredienser i (undtagen olien), og smag til med ras el hanout, salt og peber. Form puréen til kugler på størrelse med små golfbolde.
Fritering: Vend først falaflerne i æg og dernæst i sesamfrø. Varm olien op i en tykbundet gryde, den er klar, når det syder om træspidsen på en tændstik. Friter falaflerne i den varme olie.
Citronyoghurt: Bland alle ingredienser, og smag til med salt og peber.
Ved servering: Server falaflerne med marokkanske fladbrød, citronyoghurt og grøn salat.
*Ras el hanout kan købes i specialbutikker, men du kan også lave det selv: Rist 1/2 tsk sennepsfrø, 1 tsk sorte peberkorn, ½ tsk hel allehånde, ½ tsk koriander, ½ tsk stjerne-anis, ¼ tsk nelliker, ½ tsk hvid peber, ½ tsk muskatnød, 1 tsk spidskommen,1 tsk gurkemeje, 1 tsk ingefær, ½ tsk kanel og ½ tsk cayennepeber på en varm pande, til de begynder at dufte. Det tager ca. 1-2 min. Blend derefter alle krydderier på en kaffekværn, eller stød dem i en morter. Tilsæt evt. 3 tsk tørrede rosenblade og 1 tsk salt, og opbevar blandingen mørkt og køligt.