Sæson
Fås hele året.

Smag
Det brune kakaopulver smager primært mørkt og bittert af chokolade, men eftersmagen rummer både fedme og frugtig sødme. Alt efter ristningen kan kakaosmagen være præget af brændte noter.

Prøv fx Rocky road

Anvendelse
Indtil Columbus indtog Latinamerika, var kakao og chokolade en velbevaret hemmelighed forbeholdt de indfødte indianere, som dog havde drukket den brune drik i århundreder. Kakaofrugten vokser på theobroma-træet, hvis navn betyder ’gudernes føde’, og kakao blev da også især drukket i forbindelse med rituelle handlinger. Både olmekerne, aztekerne og mayaerne har fremstillet drikke baseret på kakao ofte blandet til en fyrig mikstur med peber og chili, og selvom Christopher Columbus efter sigende ikke var synderligt imponeret over kakaoen, så tog den alligevel resten af verden med storm. Kakao udvindes af bønnerne i den melonlignende kakaofrugt. Hver frugt indeholder 20-60 bønner, som rå smager ganske bittert. Bønnerne fermenteres og ristes. De indeholder 50 procent fedt, som kaldes for kakaosmør, resten bliver til kakao, som bruges til fremstilling af chokolade eller bliver til kakaopulver. Der findes helt overordnet tre typer kakao; forastero, trinitario og endeligt criollo, som er den mest eftertragtede, men mindst udbredte bønne. Men som det også gør sig gældende for vin og kaffe, spiller både terroir og behandling en væsentlig rolle for kakaoens kvalitet. Kakaopulver bruges som oftest til at lave en varm, styrkende kop kakao , brygget på mælk, sødet med sukker og ofte serveret med en skefuld flødeskum. Derudover bruges kakao også flittigt i kager, glasurer, desserter og konfekt. I kakaoens hjemland, Mexico, bruges kakao også i madlavningen som et krydderi med stor dybde, bl.a. i kødretter og i de omfattende moles. Kakao findes både sødet og usødet. De usødede varianter er mest anvendelige i både det salte og søde køkken, da man selv kan bestemme sødmen, og om den skal komme fra sukker, melasse, honning eller sirup. Prøv også at gøre som mayaerne og kombinere kakao med chili, de to smage harmonerer umådeligt godt. Derudover klæder vanille, kardemomme, kanel, kaffe og mandel kakaoen. Kakao komplimenterer også kirsebær, tomat og nødder. God kakao spiller også en hovedrolle i italienernes klassiske dessert tiramisu, hvor man først skal igennem et tæt lag bittert kakao, inden man kommer til den cremede mascarpone og de fugtige ladyfingers vædet i stærk kaffe og likør.

Opbevaring
Tørt og mørkt og i et lufttæt beholder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *